LEVICA SRBIJE : JAVNA RASPRAVA NA TEMU DA LI CRKVA TREBA DA PLAĆA POREZ

 

LESKOVAC

 

Dejan Vejinović, kandidat za poslanika Levice Srbije na konferenciji za medije izneo je stranački stav da treba oporezovati imovinu Srpske pravoslavne crkve koja se ne koristi za verske delatnosti i uvesti maloprodajne objekte u sistem PDV-a.

„Tradicionalnim verskim zajednicama, prema važećim zakonima, smatraju se: Srpska pravoslavna crkva, Rimokatolička crkva, Islamska zajednica, Slovačka evangelistička crkva, Jevrejska verska zajednica, Reformatorska hrišćanska crkva i Evangelistička hrišćanska crkva. U članu 22. stav 1 Ustava, najvišeg pravnog akta Srbije, stoji da su pred zakonom svi jednaki. Ako građani, privredna društva, udruženja i ostale organizacije i institucije moraju da plaćaju porez, zašto to ne važi i za SPC? Prema proceni prihoda najveće verske zajednice, objavljenoj februara u listu ”Blic”, koju do sada niko nije opovrgnuo, Srpska pravoslavna crkva, godišnje prihoduje neto iznos od 140 miliona evra. To je svrstava u red najuspešnijih državnih preduzeća, EPS-a i Telekoma. Zašto onda ona ne plaća porez na imovinu? Odgovor verovatno krije opet u jednoj od odredbi Zakona o verskim zajednicama, koji predviđa da se, radi unapređivanja verske slobode, može pomagati verska zajednica.”

Vejinović je dodao i da je čudno da baš Crkva zastupa tezu da se “caru mora dati carevo, a Bogu Božije. Ako se pod ”carom” smatra država, to znači da Crkva vernicima preporučuje da plaćaju porez, a sama to ne čini. Levica Srbije ovo pitanje pokreće samo kao predlog za javnu raspravu. Imamo iskustva verskih zajednica u okruženju, gde npr. grčka pravoslavna crkva ili katolička crkva u Italiji redovno izmiruju svoje obaveze po osnovu poreza na imovinu i država na taj način ubire značajan prihod.”

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare