Obeleženo sedam decenija OŠ „Vuk Karadžić“

VRANJE

Ministar prosvete Branko Ružić danas je boravio u Vranju povodom

obeležavanja jubileja 70 godina rada OŠ „Vuk Karadžić“.

On je u sali vranjskog pozorišta prisustvovao svečanoj akademiji koja je upriličena povodom značajne godišnjice ove obrazovne ustanove i 144 godine prosvetne tradicije u Vranju.

Ministar je svim zaposenima i učenicima čestitao rođendan škole i svim prosvetnim radnicimma u Srbiji njihov dan.

„Prilika je da se podsetimo plemenite misije ovog poziva i da istaknemo značaj prosvetnih radnika u društvu. Veoma je važno da zaposleni u prosveti kontinuirano unapređuju svoja znanja, da budu profesionalno motivisani i nadograđuju svoje kompetencije. Siguran sam da se za ovaj plemeniti, zahtevan poziv mogu opredeliti isključivo oni koji imaju visoko razvijen osećaj humanosti, empatije i društvene odgovornosti. Država će nastaviti da čini sve da obrazovanje bude dostupno svima i da svaki pojedinac tokom celog života dobije priliku da uči kvalitetno, da se svestrano, lično i profesionalno razvija. Zbog toga nastavljamo sa aktivnostima unapređenja i osavremenjivanja uslova za učenje na svim nivoima obrazovanja. OŠ „Vuk Karažić“ je od osnivanja do danas uspešno odgovarala svim izazovima. Ova škola svojim radom i otvorenošću za sve vidove unapređenje nastave dostiže projektovane ciljeve i želim vam da tako nastavite i u budućnosti“ rekao je ministar.

Škola je svoj prosvetni život počela još pre oslobođenja Vranja od Turaka. Pod sadašnjim imenom radi od 1952. godine. rekao je gradonačelnik Slobodan Milenković.

„U decenijama koje slede, OŠ „Vuk Karadžić“ ide u korak sa promenama i prati savremene trendove u obrazovanju i vaspitanju. Izuzetnu reputaciju škole prate uspesi učenika iz svih nastavnih predmeta na najvišim rangovima takmičenja. Obrazovanje jeste jedan od temelja moderne države. Onog društva koje se zasniva na idejama progresa i nauke. Zato u obrazovanje treba ulagati, a relevantne institucije jačati. To je i princip gradskog rukovodstva. Kontinuirano ulažemo u obnovu škola, vrtića i drugih ustanova od značaja za razvoj obrazovanja i vaspitanja”, rekao je gradonačelnik.

Na svečanoj akademiji direktorka škole Marina Stojanović je podsetila da je ova ustanova proteklih decenija iznedrila generacije vrsnih i svetski priznatih stručnjaka.

„Školstvo je na ovom prostoru toliko značajnije i važnije, jer određuje posebnost ovog dela države i temelj je i čuvar tog identiteta. Članovi kolektiva, posvećenici prosvetarskog rada, lokalna samouprava i Ministarstvo prosvete svakodnedno ulažu veliki napor u cilju poboljšanja kvaliteta obrazovno-vaspitnog procesa. Inovacije u radu, integrisani rad, rekonstrukcija i opremanje škole, prilagođavanje nastave individualnim potrebama učenika, razvijanje metodologije umeća, prenošenje funkcionalnog znanja, ali negovanje osećaja zajedništva, kulturne i verske tolerancije smernice su rada jedne od najstarijih škola u ovom delu Srbije“, istakla je direktorka Stojanović.

Učenici škole su priredili prigodan kulturno umetnički program.

Na svečanosti su zaslužnim pojedincima za svestranu pomoć u radu i razvoju ove obrazovne ustanove dodeljene zahvalnice. Među dobitnicima je i resorni ministar.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare