Obeleženo osamdeset godina od streljanja u Bojniku

BOJNIK

Na Spomen groblju u Bojniku održan je komemorativni skup u znak sećanja na nevine žrtve

streljane od od strane bugarskih okupatora. Navršilo se 80 godina od kada je ubijeno više od 500 stanovnika pustorečkog kraja, a žrtve su bile žene, deca i stariji. Tim povodom položili su vence i cveće delegacije opštine Bojnik, opštine Lebane, Vojske Srbije, Opštinskog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine, delegacije boraca Medveđe, Lebana, Vlasotinca i Leskovca, načelnik Jablaničkog upravnog okruga Miloš Ćirić, istioričar prof.dr Dejan Antić i delegacije mesnih zajednica Bojnik i Dragovac. Jerej jablanički Hadži Ivan Marković uz sasluženje sveštenstva ovog kraja služio je pomen postaradim rodoljubima.

Zamenik predsednika opštine Bojnik Dejan Stojanović je pročitao tradicionalnu “Povelju živih” i rekao da ovaj zverski čin predstavlja jedan od najvećih zločina srazmerno tadašnjem broju meštana Bojnika i da zločin koji nikada ne sme biti zaboravljen.

Ovom prilikom pročitana je i pesma Ljiljane Terentić iz Smedereva pod nazivom „Dedin amanet“ u izvođenju učenika bojničke Tehničke škole Lazara Anđelkovića. Pesma je pobedila na književnom konkursu koji je Dom kulture Bojnik organizovao na temu “Krvavi februar”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare