Obeleženo 18 godina od pogibije komandanta Lešija

BUJANOVAC

Svečanom akademijom, koja je održana u bujanovačkom Domu kulture i na kojoj je prikazan kulturni-umetnički program u znak sećanja na jednog od najpoznatijih komandanata Oslobodilačke vojske Bujanovca, Preševo i Medvedja (OVPMB) Ridvana Ćazimija zvanoig komandant Leši, završeni su “Dani komandanta Lešija”.

Ovo je tradicionalna manifestacija koja se održava svake godine .

Ove godine je obeležena osmanaesta godina od pogibije Ćazimija, za koju su tada srpski zvaničnici rekli da je “nesrećan slučaj”.

Naime, Ridvan Ćazimi je ubijen 25. maja 2002. godine kada je počeo ulazak Združenih snaga bezbednosti u Kopnenu zonu bezbednosti, čime je i praktično završen oružani sukob u ovoj zoni u Bujanovcu i Preševu.

Ćazimi se nalazio na brdu Guri Gata , kod Velikog Trnovca, kada je ubijen.

Novinarima je tog dana u Press centru Koordinacionog tela za opštine BUjanovca, Preševo i Medvedja, rečeno da se radi, zapravo, o nesrećnom slučaju i da je pucano zato što , prema ranije postignutom dogovoru, na tom mestu nije rebalo da budu pripadnici OVPMB prilikom ulaska Združenih snaga bezbednosti.

Tadašnji predsednik Koordinacionog tela Nebojša Čović je izrazio žaljenje zbog ovog dogadjaja , koje je više puta ponavljao i kasnije.

Oni koji su tog popodneva bili na ulici ili u opštini Bujanovac znaju kolika je , zapravo, bila napetost posle njegovog ubistva.

Pogibija Ćazimija je pretila da izazove incidente i prekine proces mirnog razoružanja OVPMB i ulaska Združenih snaga bezbednosti u KZB ali je, uz posrednovanje medjunarodne zajednice, ipak sve završeno na miran naćin .

Ćazimi je bio šef pregovaračke delegacije OVPMB u svim razgovorima sa predstavnicima tada savezne Republike Jugoslavije i medjunarodnim posrednicima.

Predvodio je i sam početak razgovora u školi u selu Lučane , koji je usledio posle prvog susreta komandanata OVPMB, predstavnika Koordinacionog tela i medjunarodnih posrednika u šatoru na administrativnom prelazu Merdare kod Kuršumlije.

Bio je jedan od komandanata OVPMB koji se zalagao za pregovore i takav način rešavanja problema.

Bio je zadužen za sektor Centar OVPMB koji je obuhvatao sela Breznicu, Mali i Veliki Trnovac, Dobrosin, Končulj i Lučane , što je, zapravo , oblast oko regionalnog puta Bujanovac – Gnjilane koja je bila veoma važna i za ulazak Srba iz Kosovskog Pomoravlja u Srbiju.

Pred kraj sukoba rekao je da će poslednji predati oružje, ali da će ga ipak predati.

Upozorio je i da će OVPMB žestoko odgovoriti na svaku provokaciju od strane Združenih snaga prilikom ulaska u Kopnenu zonu bezbednosti.

U okviru plana za povratak Vojske Jugoslavije u Kopnenu zonu bezbednosti, komandanti OVPMB Šefket Musliju, Ridvan Ćazimi-Leši i Mustafa Šaćiri su 21. maja u Končulju, u prisustvu Šona Salivena, šefa kancelarije NATO-a za Jugoslaviju, potpisali sporazum o mirnoj predaji oružja OVPMB.

To je, zapravo, Končuljski sporazum na koji se Albanci pozivaju svih ovih godina, kao na ključni dokument za rešavanje problema a koji predstavbici države nikada nisu potpisali.

Na ulazu u Veliki Trnovac Albanci su mu podigli monumentalni spomenik Ćazimiju 2002. godine na koji su postavljene i albanske zastave.

U njegovu čast svake godine se održava četvorodnevna manifestacija Dani komandanta Lešija.

U rodnom Velikom Trnovcu otvoren je muzej koji je otvoren 2012. godine a koji su podigli lokalni Albanci uz pomoć albanske dijaspore.

U njemu se nalaze lične stvari Ćazimija: fotografije, uniforma, oružje kao i džip u kome je ubijen.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare