Obeleženo 160 godina od izgradnje Sabornog hrama Svete Trojice

VRANJE

Svečanom akademijom, u subotu veče, Eparhija vranjska  obeležila je 160 godina od izgradnje Sabornog hrama Svete Trojice u Vranju.

U okviru obeležavanja ovog datuma održano je i praznično bdenje, a u nedelju i sveta arhijerejska liturgija.

U programu su učestvovale monahinje manastira Sveti Stefan i Sveti Pantelejmon, glumac Dragan Stanković, vokalna solistkinja Ivana Tasić, grupa Pirg i dečji hor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Vranja.

Publika je bila u prilici da čuje delove Monografije o Sabornom hramu koju je uradio prof. dr Nenad Makuljević povodom 150. godišnjice postojanja i Spomenice počivšeg sveštenika Petra Gagulića. Obeležavanju ovog velikog i značajnog jubileja prisutvovali su zvanice, predstavnici institucija i mnogobrojni građani.

Velika Saborna crkva je građena uz pomoć vranjskog paše Huseina koji je važio za velikog prijatelјa Srba, što je veoma smetalo domaćim Turcima.

Turci i Arnauti iz okoline su čak na Spasovdan 1843. godine oplјačkali hrišćane i oskrnavili crkve po varoši.

Pod uticajem međunarodne javnosti i diplomatskih predstavnika, ali i po zahtevu Vranjanaca, Porta je pohvatala i kaznila pobunjenike. Carska komisija procenila je štetu za porušenu Sabornu crkvu.

Kako šteta nije isplaćena Vranjanci su sopstvenim sredstvima  podigli novu crkvu, po svemu sudeći, na temelјima prethodne. Graditelј crkve bio je Andreja Damjanov.

Izgradnja hrama Svete Trojice završena je 1858. godine.

Crkva je sagrađena još pre nego li što će Vranje biti oslobođeno od Turaka. Za 160 godina postojanja Saborna crkva u Vranju delila je sudbinu naroda u Prvom i Drugom svetskom ratu, ali i u vreme komunizma.

Decenijama je saborno mesto Vranjanaca i vernih ljudi sa juga.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop vranjski Gospodin Pahomije zahvalio se svima koji su učestvovali u pripremi svečane akademije i čestitao 160 godina od osvećenja hrama, istakavši da „treba da budemo radosni što smo dočekali ovaj jubilej“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare