Otvorena izložba “ Naša istorija, naša sećanja”

NIŠ

 

U Oficirskom domu u Nišu  otvorena je  putujuća izložba posvećena sećanju na oslobađanje Srbije u jesen 1918. od strane istočne armije  i sećanjima  na solidarnost srpskih i francuskih vojnika i civila u Prvom svetskom ratu

Otvaranju izložbe prisustvovali su njegova ekselencija ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondolini i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

. Protekao je jedan vek otkada je proboj Solunskog fronta omogućio savezničkim trupama Istočne armije, napredovanje ka Dunavu i Jadranu, kao i oslobađanje Srbije, teško stradale u ratu.

“ Važno je  podsetiti se istorije kako bi mogli da izgradimo bolju budućnost. Zato je bitno da obeležimo komemoraciju i 100 godina od završetka Prvog svetskog rata i da se setimo svega što se dešavalo, da možemo sa ove distance da se podsetimo onoga šta se dešavalo pre sto godina. Srbija je mnogo propatila u ovom ratu, ali i Francuska i to je ono što je napravilo Srbe i Francuze braćom po oružju. To je prijateljstvo koje traje”, rekao je u Nišu ambasador Francuske u Srbiji, njegova ekselencija Frederik Mondolini.

Nakon sto godina, mnogo je srpskih porodica koje neguju uspomenu na one koji su se borili za slobodu, na frontu ili u pozadini. Brojne su priče koje svedoče o posebnoj solidarnosti francuskih i srpskih civila i vojnika u to ratno doba. Ova izložba vraća nas u te istorijske dane i donosi svedočanstva građana Srbije koji su se odazvali pozivu Francukog instituta u Srbiji i pristali da podele priče i uspomene čuvane u njihovim porodicama kroz generacije.

Svedočanstva su prikupljana od marta do juna 1918. i biće predstavljena na društvenim mrežama Francuskog instituta. Mnoga od njih uvrštena su u ovu izložbu.

Izložba ima dva dela. Jedan je o vojno- političkoj saradnji dve zemlje a drugi čine svedočanstva potomaka i njihovim pričama.

“ Priče su raznolike. Imamo priče o bolničarkama koje su negovale naše ranjenike, koje su se zaljubile i udale u Srbiji, oformile porodice, rađale sinove, potom o đacima koji su bili prihvaćeni od strane francuskih porodica,  koji su u hraniteljskim porodicama nastavili svoje školovanje, o mladim intelektualcima  koji su u to teško vreme studirali u Frabcuskoj a onda se vratili u Srbiju i pomogli razvoj svoje temlje”, kazala je arhitekta Aleksandra Mirić .

Izložbu je realizovao Francuski institut u Srbiji pod pokroviteljstvom Francuske ambasade u Srbiji i u saradnji sa gradskim upravama, Vojske Srbije,  arhivima i muzejima gradova Beograd, Kladovo, Knjaževac, Leskovac, Negotin, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje, Zaječar i stručnim saradnicima: dr Stanislav Sretenović, istoričar i dr Aleksandra Mirić, arhitekta-konzervator.

Cilj putujuće izložbe “Naša istorija, naša sećanja”, koja je otvorena u Oficirskom domu u Nišu  je ići stopama naših predaka  i setiti se solidarnosti srpskih i francuskih vojnika u Prvom svetskom ratu, rečeno je na otvaranju izložbe .

“ Grad Niš  se na ovaj način odužuje našim precima i njihovoj herojskoj borbi. U isto vreme mi čuvamo i prenosimo sećanja na naša pokoljenja, decu, na one koji će doći posle nas da budu upoznati i svesni tih velikih trenutaka u istoriji slavnog našeg naroda i vojske. “ rekao je gradonaćelnik Niša Drako Bulatović.

Izložba će biti otvorena u Oficirskom domu do 24. Oktobra.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare