Obeležena 99. godišnjica oslobodjenja Niša u Prvom svetskom ratu

NIŠ

Na današnji dan pre 99 godina Niš je oslobo]en u Prvom svetskom ratu.

Polaganjem venaca na spomenik Petru Bojoviću u parku na Nišavskom keju, i parastosom žrtvama bugarskih okupatora, Niš je obeležio godišnjica oslobođenja. 

Vence na spomen-bistu vojvodi Petru Bojoviću položili su gradonačelnik Niša Darko Bulatović i predsednik Skupštine Grada Niša Rade Rajković .

„Polaganjem venaca danas na spomenik Petru Bojoviću sa posebnim emocijama  posebnim ponosom sećamo se dana kada je Niš oslobođen u Prvom svetskom ratu pre 99 godina. Niš je u to vreme bio ratna prestonica i politički centar tadašnje Srbije“ rekao je Rade Rajević.

Vence su položili i  načelnik Nišavskog okruga Aleksandar Cvetković, predstavnici policije, Vojske i udruženja koja neguju sećanje na oslobodilačke ratove i njihove stradalnike.

12.oktobra 1918. godine u Niš su umarširale jedinice Prve srpske armije, na čelu sa vojvodom Petrom Bojovićem. Nakon tri dana u grad su pristigle i trupe savezničkih armija. Petar Bojović odlikovan je ordenom Jugoslovenske krune prvog reda , ordenom Karađorđeve zvezde prvog reda I francuskim ordenom Legije časti.

Na spomeniku  je ispravljen datum rođenja Petra Bojovića.

“U svim istorijskim knjigama jasno piše da je Petar Bojović rođen 4. jula 1858. godine, tako da je pogrešna godina rođenja 1853. godina ispravljena”, izjavila je većnica resorno zadužena za kulturu Jelena Mitrovski.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare