Obeležena 77. godišnjica bekstva logoraša iz logora na Crvenom krstu

NIŠ

Sedamdeset sedan godina  je prošlo od dana kada je iz logora na Crvenom krstu u Nišu preko bodljikavih žica, pokušalo da pobegne 147 logoraša. Uspelo je da iz ovog nacističkog logora tog dana 1942. godine pobegne 105.

U znak sećanja na ovaj dan na spomen kompleksu na Crvenom krstu danas su položeni venci i održano opelo a prisutni su se podsetili stradanja i herojstva nekadašnjih logoraša.

“Skoro osam decenija je prošlo od kako je 147 zarobljenika preko Huma, Brenice, Cerja, Kameničkog Visa, u zoru, 12.februara 1942,godine krenulo iza zidina Crvenog Krsta u slobodu. Od tada, svakog 12.februara okupljamo se na mestu na kome su pisane najsurovije stranice naše istorije. Okupljamo se jer tako ujedinjeni čuvamo svoju tradiciju, svoju prošlost, svoje korene i poštujemo borbu za slobodu, jer ko zaboravlja odakle je potekao, neće znati ni kuda treba da ide”, rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

On je poručio da je Niš grad koji pamti tradiciju i njenu vrednost na tolerantan i miroljubiv način.

“Pobednik je onaj koji je sposoban da voli i prašta jer mir i sloboda nisu samo odsustvo rata, oni su i mudrost koja vodi svakoj jednakosti i poštovanju ličnog i ljudskog dostojanstva. Čovekova subina je u miru u toleranciji, ali se o njima ne može samo govoriti, mora se i verovati i raditi za njih. Više nego ikad snažna i moćna Srbija postaje faktor mira i ekonomske stabilnosti u čitavom regionu. Stratišta se moraju pamtiti, ali ne i ponoviti”, kazao je u svom govoru gradonačelnik Darko Bulatović i dodao da je logor na Crvenom krstu opomena koja pokazuje šta se dešava kada rat pobedi čoveka umesto da čovek pobedi rat.

Polaganju cveća i venaca i odavanju pošte prisustvovao je i preživeli logoraš, devedeset četvorogodišnji Vladimir Jovanović- On je podsetio da su u ovom logoru bile zatočene žene, deca i odrasli svih nacionalnosti, a povremeno i stranci.

“Nemci ovde, posle formiranja logara, dovozili ljude različitih nacionalnosti sa svih strana zemalja. Za vreme okupacije ovaj logor se stalno punio i praznio. Kroz logor je prošlo preko 30.000 ljudi, a oko 10 .000 njih je streljano na Bubnju. Svakoga dana smo svi koji smo bili ovde očekivali istu sudbinu. Na današnji dan goloruki logoraši su jurišali na nemačke stražare i bodljikavu živu kojom je logor bio ograđen. Nažalost neki od njih su ostali na žicama”, kazao je Jovanović sećajući se tih dana.

Savez izviđača Niša, već po tradiciji, u znak sećanja na ovaj dan organizuju Marš-tragom niških logoraša, na koji su pošli nakon što su predali raport gradonačelniku.  

Obeležavanju ovog značajnog datuma prisustvovali su gradonačelnik načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, predsednici gradskih opština, predstavnici Vojske Srbije i MUP-a, Srpsko-Ruskog humanitarnog centra, boračkih i drugih udruženja, Saveza jevrejskih opština u Srbiji, Saveza izviđača Niša i mnogobrojni građani.

Nakon polaganja venaca u zgradi Logara 12.februar otvorena je i fotografska izložba “Lice logora” u organizaciji Međunarodnog centra za očuvanje i istraživanje kulturno-istorijskog nasleđa istočne Evrope “Memorijal” i Narodnog muzeja Niš.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare