Omaž “princu poezije” Branku Miljkoviću na godišnjicu smrti

NIŠ

Pedeset osam godina prošlo je od iznenadne smrti “princa poezije” Branka Miljkovića.

Kao i svake godine na ovaj dan pored njegove biste ispred Pozorišta u Nišu okupljaju se njegovi poštovaoci, kako bi se prisetili svog sugrađanina koji ne samo da je bio pesnik već i više od toga – intelektualac. Pored poezije, pisao je eseje i kritike i bavio se prevođenjem ruskih i francuskih pesnika.

U programu pod nazivom “ Sećanje na Branka Miljkovića” učestvovali su članovi Književnog kluba „Vatra i život“, najbolji bibliotekar školske biblioteke Dragana Pešić Glavašević,  učenici OŠ „Branko Miljković“ i Savet za kulturu grada Niša.

Organizator programa ove godine bili su  Niški kulturni centar i Narodni muzej.

“Činjenica da se poezija Branka Miljkovića i  danas čita, možda i najviše od svih pesnika dvadesetog veka  govori da on prerasta u anonimnog pesnika. Za 100 ili 200 godina ljudi verovatno neće znati ko je Branko Miljković ali će se tada, kao i danas, citirati njegovi stihovi. Zbog toga je Branko već sada neka vrsta anonimnog narodnog pesnika. Brankovi stihovi imaju jednu čudnu osobinu da poseduju široko polje značenja i da to značenje svako može očitavati iz svog ugla tumačenja. To je  poezija koja je bezobalna.  Iako je  58 godina od njegovi smrti, on se čita i danas kao da je živ a to je dovoljan dokaz da njegova poezija živi” rekao je Goran Stanković urednik književnog programa u Niškom kulturnom centru koji je ove godine organizovao ovaj svojevrsni omaž omiljenom pesniku.

Članovi književnih klubova ali i učenici jedine osnovne škole u Srbiji koja nosi njegovo ime bili su  Narodnog pozorišta da bi pored pesnikove biste evocirali sećanje na njegovo stvaralaštvo.

Savet za kulturno stvaralaštvo Grada Niša, na čijem čelu je arhitekta i dobrotvor Ivan Hadži Redi, pokrenulo je  inicijativu da se na prostoru Obrenovićeve ulice, pored spomenika Stevanu Sremcu i njegovom književnom junaku Kalči, podigne spomenik  Branku Miljkoviću.

“Presrećan sam da vas vidim u ovom broju, i što vidim da ova ljubav zapravo vremenom ne kopni nego narasta. Verujem da svi mi, ne samo vi koji ste danas ovde, nego i oni koji su danas nažalost u bolnici ili kod kuće leže zbog gripa, su u mislima sa nama i da ćemo imati snage, volje i ljubavi da Branku Miljkoviću kažemo i na jedan drugi način veliko hvala. Branko Miljković osim ove biste zaslužuje još mnogo više. Savet za kulturno stvaralaštvo grada Niša je pokrenulo inicijativu da se na prostzoru Obrenovićeve, tamo gde su Sremac i Kalča, u njihovoj blizini podigne i spomenik našem najvećem pesniku. Kao simbolično da mu je krenuo u pohode iz predivne sobe Memorijalne koju je gospodin Jovan sa ekipom postavio i koja nam služi na čast , i kao divno mesto da se sretnemo, pričamo, družimo, da govorimo o lepoti. Verujem  da će za godinu dana u Nišu kod Kalče stajati i spomenik” rekao je Hadži Redi.

Pored Memorijalne sobe posvećene Branku Miljkoviću i Stevanu Sremcu i osnovna škola koja nosi njegovo ime planira da za Dan poezije otvori spomen sobu.

“Imaćemo jedan kutak u školi koji je posvećen Branku Miljkoviću gde ćemo takođe na jedan poseban način čuvati uspomenu na njega i podsećati svakodnevno naše učenike koliko je on važan, kazala je direktorka Tijana Ranđelović.

Brankove stihove i stihove o Branku pored pesnika Svetolika Mićevića i Milijane Jovanović govorili su i učenici Pavle Zarkov, Tijana Stevanović, Anđela Stevanović i Lenka Mirčić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare