Obeležena 75.godišnjica oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu

NIŠ

Polaganjem venaca na Trgu kralja Milana, a zatim i na Memorijalnom kompleksu „Bubanj“, obeležen je Dan oslobođenja Niša pre 75 godina u Drugom svetskom ratu, 14.oktobra 1944.godine.

                          Vence su, oslobodiocima Niša, položili predstavnici Nišavskog upravnog okruga , Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, predstavnici boračkih i drugih udruženja. U ime vojske venac je položio general- potpukovnik  Milosav Simović, komandant Kopnene vojske Vojske Srbije.

                        „Sećamo se svih onih koji su poginuli svakog 14. oktobra. I ponavljam, učimo generacije da neguju i poštuju tradiciju, da neguju i poštuju svoj narod i da naravno mnogo toga pozitivnog učine. Nije samo današnji dan u pitanju, sve datume i godišnjice ratova i oslobođenja, sve godišnjice koje su važne za istoriju našeg grada i našeg naroda“, poručila je Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog upravnog okruga.

                       U ime grada Niša vence su položili gradonačelnik Niša Darko Bulatović, zamenik Miloš Banđur i pomoćnica Marina Kostić.

                       „Danas imamo, pre svega moralnu obavezu da se setimo jutra slobode, koje je svanulo našim sugrađanima pre 75 godina. Da se podsetimo svih žrtava, prolivene krvi i borbe koja je nekada vođena. Posle života, sloboda je nešto najvažnije“, rekla je Marina Kostić, pomoćnica gradonačelnika Niša.

                        Predsednik Skupštine grada Rade Rajković rekao je da se danas šalje jasna poruka svim generacijama koje dolaze.

                         “Ovde smo danas da se poklonimo senima naših predaka koji su  dali živote za slobodu i mir našeg naroda. Geberacijama koje dolaze šaljemo poruku da psoebno čuvaju u neguju tradiciju našeg naroda”, kazao je Rade Rajković.

                          Borba za oslobođenje Niša u Drugom svetskom ratu, takozvana “Niška operacija”, počela je 8. oktobra 1944. godine i trajala je sedam dana.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare