Obeležen početak akcije “16 dana aktivizma”

NIŠ

U Gradskoj kući u Nišu obeležen je početak kampanje „16 dana aktivizma“ koja se svake godine organizuje povodom 25.novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Nisi sama! Nije tvoja krivica! Pomoć postoji! – slogan je pod kojim se ove godine obeležava akcija ”16 dana aktivizma” u znak podrške ženama žrtvama nasilja u porodici.

„Koliko god ova kampanja bila teška ona svima nama daje poruku da žena mora da se osnaži i progovori o nasilju koje joj se dešava.  Kampanjom poručujemo da ima podršku svih nas i podršku države  kao i nadelžnih institucija koje mogu pomoći da te žene prevaziđu sve ono što im se dešava u krugu porodice“, kaže zamenica gradonačelnice Niša, Dušica Davidović.

                       Sigurna kuća za žene i decu žrtve porodičnog nasilja u Nišu je jedna od najmlađih ustanova socijalne zaštite u gradu. Osnovana je 2011. godine od strane Skupštine Grada Niša. Ustanova je regionalnog karaktera i u njoj se smeštaju žrtve sa teritorije jugoistoka Srbije. Radno vreme ustanove je 24 časa. Smeštaj korisnica u Sigurnu kuću vrši se na osnovu uputa mesno nadležnog Centra za socijalni rad.

                      „Činjenica je da je u Srbiji svaka druga žena doživela psihičko naselje, svaka treća fizičko nasilje, a što se tiče sive brojke, odnosno brojke neprijavljenih slučajeva nasilja, pretpostavlja se da se tek svaki dvadeseti slučaj prijavljuje. Dobro je što je Grad Niš prepoznao potrebu za otvaranjem ustanove kao što je Sigurna kuća koja je tu kada je najteže“, kazala Sonja Šćekić, direktorka Regionalne Sigurne kuće u Nišu.

                  ”16 dana aktivizma” je svetska kampanja koja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

                 Zvanična boja kampanje je narandžasta i predstavlja simbol svetle i optimistične budućnosti bez nasilja nad ženama.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare