Obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika 21. februar

VRANJE

Međunarodni dan maternjeg jezika obeležen je danas u mnogim obrazovnim institucijama. Među njima je i OŠ „Svetozar Marković“ u Vranju u kojoj je na prigodan način obeležen ovaj dan.

Cilj je da se ukaže na jezičku raznolikost, ali i na probleme u obrazovanju i mogućnosti pristupu učenja jezika.

U ovoj školi organizovan je kviz poznavanja istorije srpskog jezika i dijalekata.

Učestvovali su učenici osmog razreda ove škole. Nastavnica srpskog jezika i književnosti Žaklina Mladenovski ukazala je značaj negovanja maternjeg jezika.

„Ovaj dan za nastavnike maternjeg jezika predstavlja veliki izazov. Stav je da se ukaže na važnost maternjeg jezika i mi smo odlučili da organizujemo kviz poznavanja istorije srpskog jezika i naših dijalekata. O tome smo govorili na našim redovnim časovima i stalno ističemo koliko je neophodno negovanje kulture govora i kulture pisanja. Na to treba staviti akcenat jer ovo savremeno doba preti da uruši kvalitet našeg književnog jezika“, rekla je nastavnica Mladenovski.

Ona je dodala da se mnogi jezici u svetu nalaze u velikoj opasnosti, jer ljudi prateći nove tehnologije vrlo često posežu za stranim terminima, iako za to imaju reč u svom jeziku. Treba da gajimo i svoj dijalekt jer on je bogastvo našeg kraja, zaključila je Mladenovski.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Mile
Mile
1 godina pre

Trebalo bi da više štitimo južnjačke dijalekte. Tako su melodičnii i simpatični, a svakim danom ih sve manje govorimo. A mislim i da su bolji od književnog.