Obeležen dan žrtava nemačkog bombardovanja Niša

NIŠ

Pomenom i polaganjem venaca na Starom groblju na spomen-obeležje žrtvama nemačkog terora obeležen je 8. april kada su Nemci bombardovali Niš. Vence su položili u ime grada Niša gradonačelnica Dragana Sotirovski, delegacije Vojske Srbije na čelu sa general-potpukovnikom Milosavom Simovićem i MUP-a na čelu sa vršiocem dužnosti načelnika Policijske uprave Niš pukovnikom Jovicom Stojmenovićem, kao i predstavnici više udruženja i organizacija koje neguju tradicije oslobodilačkih ratova.

  Pre 82 godine, 8.aprila, nemačke štuke napale su Niš u 5.30, ubijeno je više od 400 Nišlija dok je oko 500 bilo ranjeno. Narednog dana Nemci su okupirali grad i držali ga sve do oslobođenja 14. oktobra 1944. godine.

                              Oni koji su stradali u bombardovanju, sahranjeni su u zajedničkoj grobnici na Starom groblju, gde se nalazi spomen-obeležje.Grad je oslobođen 14. oktobra 1944. godine , kada je 22. divizija Narodnooslobodilačkog pokreta, napadajući nemačke trupe sa juga, ušla u Niš.

                            Niš je prvi na listi gradova po broju savezničkih bombardovanja tokom Drugog svetskog rata – osim što su se na grad iz vazduha obrušili Nemci, američki i saveznički avioni bombardovali su ga čak 16 puta. (kraj) VP/SA

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Branko
Branko
1 godina pre

Dobro je da je konačno počelo istinito da se piše:nemačke štuke,nemački zločini a ne kao do sada neki fašisti neki nacisti.