Obeležen Dan vojnih veterana

NIŠ

Polaganjem cveća i venaca na spomen obeležje u krugu Vojne bolnice danas je obeležen 4. decembar Dan vojnih veterana.

„ Obeležavajući Dan vojnih veterana polaganjem venaca na spomen piramidu u kommpleksu Vojne bolnice Niš u prilici smo da se poklonimo senima i odamo počast našim precima, ratnim veteranima koji su ispisali slavne stranice istorije ratovanja na našim postorima. Svojom hrabrošću, odvažnošču i pre svega humanošću doprineli su pobedama u brojnim oslobodilačkim i odbrambenim ratovima koji su vođeni na ovim prostorima. Zahvaljujemo se svim znanim i neznanim herojima koji su dali svoje živote kako bi pokoljenjima obezbedili da danas žive u slobodi. Obaveza svih nas je da ne zaboravimo njihove žrtve i da budemo njihovi dostojni naslednici. Budućim generacijama želimo da nikada ne osete gorčinu ratovanja“ rekao je upravnik Vojne bolnice u Nišu pukovnik dr Jovica Stanojković.

Na ovaj dan 1912. godine potpisano je primirje u Prvom balkanskom ratu između saveznika – Kraljevine Srbije, Kraljevine Crne gore, Kraljevine Bugarske sa jedne strane i Otomanske carevine ( Turske“ kao poražene, s druge strane.

Početkom Velikog rata od 1914. do 1915. vladala je velika epidemija tifusa koja je odnela više od 150 000 života i to uglavnom civila, lekara i medicinskog osoblja , znane i neznane heroje.

„ Tradiciju i obeležavanje Dana veterana je izuzetno važna pogotovu zbog naše mlade populacije . Oni su danas u situaciji da preko društvenih mreža , fejsbuka, instagrama i slično mogu mnogo btoga da saznaju , ali na žalost najmanje mogu da dobiju istinite istorijske podatke kada je u pitanju ovaj prostor- Srbija, vojska Srbije. Ovaj dan se obeležava oficijalno nekoliko godina unazad. Od 2014. godine kod nas ovaj dan je u kalendaru praznika Ministarstva vojske. Ono što je bitno za prostor u kome se sada nalazimo je da smo mi pre svega okrenuti i odajemo počast žrtvama vojno medicinskog zdravstva, kako lekare, službenike, tako i pacijente koji su preminuli . Na ulazu u Vojnu bolnicu se nalazi jedinstveni spomenik podignut u spomen pacijenata koji su preminuli zbog pegavog tifusa koji je u vreme pre početka Prvog svetskog rata harao na ovim prostorima. Ne sme da se zaboravi da su ovde lečeni ne samo civili i vojnici Srpske vojske već i Bugarske i Austro ugarske „ rekao je danas prilikom poladanja venaca Branislav Radovanović predsednik Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912 grada Niša.

Ovom prilikom odata je i počast žrtvama , pripadnicima vojske u oružanim sukobima na prostorima bivše Jugoslavije od 1991. do 1999. godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare