Danas se završava treća “KreNI konferencija”

NIŠ

Predstavljanjem ideja koje su polaznici Treće KreNI konferencije kreativnih industrija  razvili, danas se završava petodnevna konferencija na kojoj su mladi ljudi sa početnim iskustvom u nekoj od oblasti kreativnih industrija radili na razvoju svojih ideja. U tome su im pomagali predavači I mentori iz inostranstva.  U toku dana prezentuju se ideje koje treba da doprinesu rešavanju društvenih problema u Nišu.

Tema ovogodišnje konferencije bila je  “Pametni gradovi”.

“KreNI 3 predavači  bili su Džeri Holsople, profesor sa Univerziteta u Virdžiniji, Remko van de Kraats, dizajner i kreativni direktor studija EDHV u Ajndhovenu, Milan Janić, ekspert u oblasti advertajzinga iz Pariza, Ivan Redi, direktor arhitektonskog studija iz Graca, Tadej Slapnik, državni sekretar u kancelariji premijera Republike Slovenije, Nikola Teofilović, generalni menadžer Cantana Media Serbia, Fabrizio Leoni, arhitekta iz Italije.

Razvijajući svoje ideje sa mentorima  na ovom završnom dogadjaju, šezdesetoro mladih iz Niša, koji su radili u timovima, predstaviljaju se donatorima iz Societe General banke, Trag fondacije i Katalist fondacije. Koja će od ekipa, odnosno ideja, imati najveću finansijsku podršku donatora znaće se nakon glasanja. No bez obzira koja će ekupa dobiti najviše novaca za realizaciju projekata , činjenica je da su se mladi Niša, sa svojim sponzorima potrudili da bar idejno, njihov grad bude lepši.

Krstić Strahinja iz „ Multimedia „ grup kaže da je Ovde  došao prvenstveno da upozna nove ljude.

„Uvek je lepo družiti se, raditi na interesantnim idejama, projektima. Lepo je i pomoći gradu na realizaciji nekih od tih projekata koje smo mi , kao ljud koji smo se ovde upoznali , stvorili u roku od dan ipo. Naša tema je bila da oplemenimo prostor od Kuće za venčavanje do Saborne crkve. Svima je poznato da tom maršrutom prolaze mladenci posle venčanja. Taj prostor trenutno ne izgleda lepo i mi smo došli na ideju da ulepšamo taj prostor određenim figurama, znacima ljubavi , obeležjima kojI su vezzani za venčanje. U grupi nas je osmori i još uvek ne znamo ko će nas podržati.

Milica Tošić iz ekipe opštine Crvenog krsta  predstavlja sa svojim kolegama iz grupe opštinu Crveni krst.

„Naša ideja je informisanje turista na teritoriji opštine Crveni krst. Želimo da postavimo „pametne table“ na kojima će stajati QR ( KJU AR)  kodov koji će zapravo pružati informacije turistima. Na ulazu u grad postojaće jedna tabla sa svim informacijama gde se ostale „pametne table“ nalaze. Naše table biće postavljene na aerodromu, , ispred Logora na Crvenom krstu i Tvrđave. Same table sadržaće WF , QR kodi neke od informacija same mape. Kad se otkuca kod turisti će moći da vide koje destinacije i mesta u okruženju treba da posete. Uradili smo da te table budu od recikliranog materijala , plastike. Prošle godne je na teritoriji Crveni krst postojao prjekat reciklaže i mi ga na ovaj način nastavljamo. Opština crvni krst nam jre pružila pomoć tako što nam je dala neke smernice ali očekujemo veću pomoć u realizaciji samog projekta“.

Milica Stamenković iz Gimnazije „Stevan Sremac“, a nalazi se u ekipi koja je radila na ideji gradske opštine Palilula.

„Naša ideja je bila da ošivimo Bubanj, ali i da ga učinimo dostupnim i ljudima sa posebnim potrebama, tačnije slepim i slabovidim osobama. Odlučili smo da postavimo taktilnu maketi preko koje bi oni mogli da osete kako Bubanj izgleda, a ispod toga bi bio tekst na Brajevoj azbuci gde će moći da saznaju nešto više o tom lokalitetu. Nakon toga planiramo da oživimo Bubanj kroz različite projekte, naravno poštujući njegovu istoriju i da nove, ali i starije generacije podsetimo šta se tamo desilo. Želja nam je da Bubanj kao istoriski spomenik ne bude zaboravljen, da se ne zaboravi sve ono što se tamo desilo, ali i da ga učinimo dostupnim svima“.

Jovana Janković, član ekipe koja je radila na ideji gradske opštine Pantelej

„ Dobili smo zadatak od opštine Pantelej da radimo na adaptaciji objekta na Kameničkom visu, zato što oni rade na tome da se stvore uslovi za povratak ski staze na ovoj lokaciji.Mi smo predvideli jedan objekat koji će imati kafić, u kome će moći da se rentira oprema za skijanje jer mislimo da je takav objekat potreban kako bi se vratio život Kameničkom visu koji privlači veliki broj Nišlija u toku leta, ali bi bilo dobro da punim kapacitetima živi i tokom zimskih meseci.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare