Obeležen Dan sećanja na gradjane Niša postradale u nacističkom bombardovanju 8. aprila

NIŠ

Danas je Dan sećanja na gradjane Niša postradale u nacističkom bombardovanju 08. Aprila 1941. godine.Polaganjem venaca i parastosom, na Starom groblju u Nišu obeležen je Dan sećanja na žrtve u Drugom svetskom ratu. Vence su položili gradonačelnik Niša Darko Bulatović sa saradnicima, predstavnici Nišavskog upravnog okruga kao i delegacije boračkih udruženja i Kolo srpskih sestara Niš. N Episkop Niški gospodin Arsenije služio je parastos žrtvama prvog napada na Niš u II svetskom ratu.

Tokom  bombardovanja  Niša najviše je stradala Železnička radionica i  naselje Palilula. Porušene su kuće, zgrade i tog i  stradao veliki broj Nišlija, čiji se tačan broj nikada nije utvrdio.

“Osmog .aprila 1941.godine Niš je tog dbio zasut bombama. Pogunulo je preko 400, a ranjeno preko 500 ljudi. U znak poštovanja, u znak sećanja na pale žrtve, na ugašene porodice, na porušene stanove i kuće u tom velikom napadu, grad Niš je, pre svega, u moralnoj obavezi na današnji dan in a slične datume, da ispoštuje te žrtve sećanjem, da oda počast i poštovanje koje one zaslužuju, a u moralnom zadatku je i da sva ta sećanja prenese mlađim pokolenjima jer, radi svoje bolje budućnosti, moraju da znaju po nešto i o svom poreklu i stradanju sopstvenog naroda”, rekla je Marina Kostić, pomoćnik Gradonačelnika Niša Darka Bulatovića.

“Samo dva dana posle bombardovanja Beograda nemačka avijacija se bukvalno okomila na Niš”, rekao je  Ljuba Stanojevic, predsednik Okružnog odbora Udruženja saveza potomaka ratnika Srbije “Pokosili su sve što se kretalo ulicama.  Bombardovanje od strane Trećeg rajha tog dana bila svojevrsna odmazda. U to vreme mnoge Nišlije kretale su na posao u Železničku radionicu. Veliki broj ljudi je poginuo u svojim kućama jer su još spavali” , kaže Stanojević i dodaje da do napada došlo zbog toga jer su naši artiljerci obirili jedan njihov avion koji je pao u ataru Gadžin Han.

“Ovim iznenadnim i jakim napadom na Niš oni su želeli da se osvete za to, tako da nisu birali gde će bacati bombe”, dodaje Stanojević.

Prema nekim podacima najviše bombi je tog dana palo na području Palilule i na Starom groblju, a svedočanstvo govori i o tome da su na tom potezu grada videli samo krateri od bombi, dok su grobovi bili potpuno razoreni.

Grad je oslobođen 14. oktobra 1944. godine u popodnevnim satima kada je 22. divizija Narodnooslobodilačkog pokreta, napadajući nemačke trupe s juga, ušla u Niš.Pored bombardovanja Nemaca, Niš je prvi na listi gradova po broju savezničkih bombardovanja tokom Drugog svetskog rata.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare