Obeležen Dan oslobođenja Vladičinog Hana u Prvom svetskom ratu

VLADIČIN HAN

  1. oktobar 1918.- 2022.godine
    Danas je u okviru obeležavanja 104.godišnjice oslobođenja Vladičinog Hana u Prvom svetskom ratu u Parku oslobođenja kod krsta u prisustvu građana održan pomen žrtvama.
    Nakon odavanja pošte i pomena palim ratnicima i žrtvama terora i zverstva u Prvom svetskom ratu Skupu se obratio Veroljub Trajković, podpredsednik Republičkog dbora Udruženja Saveza potomaka Srbije 1912-1920. godine koji je između ostalog rekao

Probojem Solunskog fronta srpska vojska, u sadejstvu sa francuskim jedinicama, usred­sredila je svoje napore na oslobađanje teritorija. oslobađno je Skoplje, Kumanovo, Vranje došlo se do Vladičinog Hana.

Borbe za oslobođenje Vladičinog Hana vođene su po izuzetno lošem vremenu. Po nalogu komandanta Dunavske divizije potpukovnik Dušan Simović je sa sa 1. bataljonom 8. puka, 2. bataljonom i jednim mitraljeskim odeljenjem 7. puka i dva poljska diviziona krenuo u oslobađanje Vladičinog Hana. Oko 20 časova došlo je do sukoba sa 210. im nemačkim mitraljeskim odeljenjem. Nakon okršaja u kojem je učestvovala i konjička patrola Dunavskog konjičkog eskadrona, ručnim bombama neutralisan je nemački otpor, a Vladičin Han je oslobođen i dospeo je pod kontrolom srpskih snaga.

Po izrazito lošem vremenu 5. oktobra desna kolona Dunavske divizije je produžila napredovanje ka oslobađanju Leskovca, Niša, Pirota, Prokuplja i drugih srpskih gradova.

Na skupu je govorio i potpukovnik Dragutin Dimčevski.

Nakon toga vence su položili:

Goran Mladenović, predsednik opštine Vladičin Han,

Delegacija 4 brigade kopnene vojske na čelu sa potpukovnikom Draganom Nikolićem,

Veroljub Trajković podpredsednik Republičkog dbora Udruženja Saveza potomaka Srbije 1912-1920. godine,

Dragutin Dimčevski, potpukovnik ispred Subnor-a, i druga lokalna Udruženja.

Ceremoniji su prisustvovali i đaci osnovnih škola iz Vladičinog Hana

Veroljub Trajković

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare