Obeležen Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu

NIŠ

Polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima na Trgu kralja Milana obeležen je Dan oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu.

Vence su oslobodiocima Niša u ime Grada položili gradonačelnik Darko Bulatović, većnica Jelena Mitrovski, Rade Rajković, predsednik Skupštine grada Niša, predstavnici Nišavskog upravnog okruga, predstavnici Vojske Srbije, policije i predstavnici mnogobrojnih boračkih i ostalih uduženja koja neguju tradiciju i čuvaju srpsku istoriju.

“ Sećanje i duboko poštovanje je najmanje što možemo da učinimo prema onima koji su svoje živote ugradili u temelje naše slobode”, rekla je Jelena Mitrovski, gradska većnica.

Među udruženjima koja su na ovaj način odali poštu borcima za slobodu grada Niša nalazilo se i Udruženje potomaka ratnika Srbije 1912. do 1920.godine grada Niša.

“Naše udruženje sa srodnim udruženjima koja neguju tradiciju i obeležavaju važne datume u našoj istoriji danas je odalo poštu borcima koji su se borili za slobodu u Drugom svetskom ratu”, kazao je predsednik ovog udruženja Branislav Radovanović. “Pokušavamo na ovaj način da pokažemo javnosti da je Niš uvek bio slobodarski grad, da smo uvek vodili oslobodilačke ratove i da smo uvek branili svoju zemlju. Pokušavamo da mladim generacijama ukažemo na ovakve datume kako bi postali svesni istorijesvoje zemlje i njenog značaja za budućnost koju gradimo”.

Venci su povodom obeležavanja Dana oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu položeni i u Memorijalnom parku Bubanj.

 

Niš je oslobođen 14. oktobra 1944. godine, kada je 22. divizija narodno-oslobodilačkog pokreta ušla u grad i napala nemačke trupe.

Inače, borbe za oslobođenje Niša u Drugom svetskom ratu, takozvana “Niška operacija”, počela je 8. oktobra 1944. godine u 8 časova.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare