Obeležen Dan opštine Lebane

LEBANE

U sali Doma kulture u Lebanu Svečanom akademijom obeležen je Dan opštine Lebane.

Svečanosti je prethodilo i obeležavanje Mitrovdana, opštinske slave.

Najpre je održana liturgija u crkvi Usekovanje glave Sv. Jovana Krstitelja u Lebanu, nakon čega je usledilo sečenje slavskog kolača u svečanoj sali opštine Lebane. U svom obraćanju na Svečanoj akademiji, jedan od najmlađih predsednika opština u Srbiji, Ivan Bogdanović je istakao da su Lebančani ponosni na svoje pretke, na tradiciju i da nemaju čega da se stide.

„Na budućnost gledamo sa velikim nadama i realnim željama. Kroz mnoge civilizacijske periode civilizacija je bila različito definisana. Nisu uvek svi imali pravo na slobodu, a status slobodnog, odnosno neslobodnog čoveka nije mogao da se bira, nego je bio dodeljen po rođenju. Vremenom se poimanje slobode preomenilo, pa je sada ona jedna od garancija savremenog društva. Naravno, sloboda nije bezuslovna, ona se izražava slobodom govora, izbora, misli, kretanja… Kada nam je to uskraćeno teko onda možemo da shvatimo koliko nam je sloboda dragocena. 90-ih se teško živelo, a neki će reći branili smo tada slobodu, našu državu, drugi će reći da je sve to bila pogrešna politika, da nismo shvatili duh vremena na kraju 20. veka. A posle zločinačkog bombardovanja i herojskog otpora našeg naroda, na početku 21. veka došla nam je ponovo sloboda i neki novi oslobodioci. Doneli su nam, navodno, slobodu govora i misli, ali oslobodioci su nas oslobodili naših fabrika i pod plaštom privatizacije i tranzicije radnike oslobodili od radnih mesta i to sve zarad njihovog dobra. I danas ti i takvi oslobodioci i dalje pričaju o nekakvoj diktaturi, neslobodi, a nesposobni su da shvate jednostavnu istinu da ih je narod prozreo i prezreo i da je priča o nekakvom bojkotu samo maska za nesposobnost i potkupljivost.“

Bogdanović je u svom govoru pomenuo i da misli da će moderna istorija Lebana biti obeležena podrškom koju u istoriji Lebane do sada nije imalo.

„Nikada se nije dogodilo da neko pomaže Lebanu kao što to čini predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Možda zvučim patetično, teatralno, ali ja vidim šta znači za Lebane otvaranje „Lebanteksa“ krajem 2017. godine. Danas tamo radi 160 radnika i znam da nije dovoljno, ali biće još fabrika na čemu intenzivno radimo. Napravljena je prekratnica… Ovogodišnja poseta i obećanje da će država sve učiniti da Justinijana Prima bude uvrštena na listu UNESCA kao svetsko kulturno dobro nam daje još više elana da radimo bolje, odgovornije i sa više energije. Mladim ljudima su potrebni uzori, a ne kritičari. Ja se kritika ne bojim i sa njima se svakodnevno suočavam. One mi pomažu da bolje mislim, budem odlučniji, da shvatam i prihvatam mišljenja sa kojima se ne slažem. U proteklom periodu ja i moji saradnici smo sigurno pravili i greške, ali građani vide naše požrtvovanje, a da će rezultate našeg rada tek videti. Nije nam bilo lako, a lako nam neće ni biti. Ali, ovo je vreme za hrabre i odlučne, Kritike prihvatamo, ali kritizere preziremo. A oni se uvek jave pred izbore da pokažu kako oni mogu sve, a nisu sposobni za ništa, a sem da sami sebe zadovolje.“

Na svečanoj akademiji su uručena i „Novembarska priznanja“ koja sadrže pohvalu i novčanu nagradu. Nagrađeni na ovaj način su najzaslužniji mladi Lebančani za izuzetne rezultate postignute tokom školovanja, kao i u oblasti obrazovanja, nauke, kulture i sporta. Podeljene su i tri povelje za doprinos u ostvarenju razvoja i unapređenja opštine Lebane, koje su dobili JP „Putevi“, „MAK Interacional“ doo i Savez konferencija gradova i opština.

Neka Vaš komentar bude prvi na "Obeležen Dan opštine Lebane"

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*