OBELEŽEN DAN KOPNENE VOJSKE

NIŠ

Pripadnici Kopnene vojske obeležili su u Nišu Dan Kopnene vojske i Dan pešadije nizom manifestacija i družeći se sa građanima na sedam najprometnijih mesta u gradu.
Na Nišavskom keju pripadnici Kopnene vojske su izložili artiljerijsko naoružanje i opremu rečnih jedinica i demonstrirali fizičko vežbanje.
U parku Svetog Save gradjani su mogli da vide prikaz borilačkih veština, rukovanje hladnim oružjem i naoružanje i opremu specijalnih i jedinica vojne policije, zatim vozila „hamvi“ i bespilotne letelice.
U parku „Čair“ su u prvom planu bili prikaz rešavanja talačke situacije i demonstracija naoružanja artiljerijskih i protivvazduhoplovnih jedinica, te sistema za detekciju pogodaka.
Slični sadržaji su viđeni i u Osnovnoj školi „Kralj Petar Prvi“, dok je posebno interesovanje izazvala izložba replika pukovskih zastava iz Kolubarske bitke i zastava i plamenaca jedinica Kopnene vojske.
Aktivnosti su pratili komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović sa najbližim saradnicima, komandanti brigada i samostalnih bataljona Kopnene vojske, predstavnici lokalne samouprave i nekoliko hiljada građana.
Građani Niša su najveće zanimanje pokazali za dešavanja u gradskoj tvrđavi, u kojoj je svaki delić prostora bio ispunjen zanimljivim sadržajima, počev od spuštanja konopcima niz zidine tvrđave, preko prikaza artiljerijskih sistema, tenkova i „hamvija“, do segmenata obuke specijalnih jedinica, uvežbavanja službenih pasa i rukovanja hladnim oružjem.
Najviše građana je prisustvovalo času istorije u prirodi, na kom su prikazani detalji iz herojske borbe srpskog naroda u Prvom svetskom ratu.

Zaključak posetilaca je da je Dan Kopnene vojske obeležen na veličanstven način i da su građani imali retku priliku da u jednom danu vide ono što Kopnena vojska radi.
A na platou ispred Doma Vojske Srbije i Narodnog pozorišta nastupili su Umetnički ansambl „Stanislav Binički“, vojna plesna grupa „Tamo daleko“ i KUD „Abrašević“, dok je Vojni orkestar „Niš“ prodefilovao glavnim gradskim ulicama i izveo plac koncerte u Parku Svetog Save, naselju „Stevan Sinđelić“ i na Trgu kralja Aleksandra.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare