GAŠIĆ : KROZ SRBIJU PROŠLO OKO 490 HILJADA IZBEGLICA

PREŠEVO

Do sada, u poslednjih šest meseci, kroz Srbiju je prošlo više od 490 hiljada migranata sa svih strana sveta – Sirije, Avganistana, a danas smo čak evidentirali i ekonomske migrante iz Tunisa, rekao je danas ministar odbrane Bratislav Gašić koji je obišao Miratovačko polje i Prihvatni centar za migrante u Preševu.

Gašić je rekao da je reč o “dobrom primeru organizovane akcije na državnom nivou” I da se radi o “ saglasju svih institucija zaduženih za zbrinjavanje migranata”.

“ Korak po korak, sve se sređuje da bi uslovi u kampu, kao i prolazak kroz njega bili maksimalno humani, držeći se svih međunarodnih konvencija, kako bi se tim ljudima omogućio što lakši prolazak kroz Srbiju. Do sada, u poslednjih šest meseci, Kroz Srbiju je prošlo više od 490 hiljada migranata sa svih strana sveta – Sirije, Avganistana, a danas smo čak evidentirali i ekonomske migrante iz Tunisa”, rekao je Gašić I dodao da se pripadnici Ministarstva za rad, zapošljavanje i socialna pitanja i Ministarstva unutrašnjih poslova staraju da se ništa nelegalno ne unese u našu zemlju detaljnim pregledom svih prtljaga, kako se na bilo koji način ne bi ugrozila bezbednost građana Srbije.

Prema njegovim rečima, detaljno se prati situacija u okruženju, kao i u Evropi, i shodno tome se preduzimaju određene mere radi sprečavanja bilo kakvih bezbednosnih rizika koji mogu da se preliju na teritoriju Republike Srbije.

Presevo Gasic iybeglice 1
Gašić je rekao da je Biro za koordinaciju rada službi bezbednosti juče zasedao i da su podignute mere bezbednosti u svim institucijama u tom domenu, ukazujući da je to normalna procedura u okviru praćenja aktuelne bezbednosne situacije u okruženju i na evropskom kontinentu.
“ Za sada nema nikakvih indicija da je stepen ugroženosti građana naše zemlje viši nego što je to bio pre nedelju dana”, rekao je Gašić.
On je dodao da je Srbija treća zemlja na putu migranata kroz koju prolaze, ali i da je jedina na toj ruti koja vodi detaljnu evidenciju o njihovom prolasku.
Gašić je rekao da se za život i rad pripadnika državnih službi i institucija, koje su angažovane na zbrinjavanju migranata , moraju obezbediti adekvatni uslovi u nastupajućem zimskom periodu.
On je posebno naglasio napore Vojske Srbije, čije su inžinjerijske jedinice nagažovane na terenu sa zadatkom da se izgradi novi prilaz prihvatnom centru, kako bi se svakodnevni život građana Preševa odvijao nesmetano.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare