Obeležen Dan državnosti u Vranju

VRANJE

Na današnji dan Vranjanci su se okupili ispred bareljefa Voždu Karađorđu u centru grada, povodom obeležavanja 15. februara – Dana državnosti Republike Srbije. Prisutnima se obratio predsednik lokalnog parlamenta Dejan Tričković koji je govorio o ovom značajnom datumu, o Sretenju 1804. godine i Prvom srpskom ustanku.

„Iako prvi ustanak protiv Osmanlija na Balkanu, on nije bio isključivo oslobodilačkog karaktera. To je bio pokret za očuvanje osnovnih ljudskih prava. To je bio pokret za odbranu nacionalnog identiteta. Bio je to i pokret za spas srpske pravoslavne crkve i nacije. Pokret za spas zemlje ponosnih i hrabrih. Oduvek na vetrometini istorije, na raskršću puteva između velikih sila, jačih i snažnijih od sebe. Srbija je na Sretenje 1804. godine istupila na pozornicu istorije kao svetionik slobode, uzor drugim narodima okovanih ropstvom i beznađem. Nakon dugog i mukotrpnog puta ka slobodi, valjalo je urediti i mladu srpsku državu. Novinar i diplomata Dimitrije Davidović piše jedan od najmodernijih i najliberalnijih ustava toga vremena, po uzoru na francuski i belgijski. On je kasnije i potvrđen na Sretenjskoj skupštini 1835. godine. U ono vreme kada u Americi i dalje postoji ropstvo, u maloj zemlji na Balkanu, najviši pravni akt podrazumeva podelu vlasti, osnovna prava i slobode građana, nezavisno sudstvo“, rekao je Tričković.

On je dodao da je Srbija danas ekonomski jaka i finansijski stabilna zemlja.

„Sa desetinama novih fabrika, kilometrima auto puteva. Srbija vojno i politički jača i jedna je od najrespektabilnijih zemalja u regionu. Zahvaljujući državnom rukovodstvu, Srbija je priznata i poštovana širom Evrope i sveta. Poštujući politiku nesvrstavanja, Srbija danas ima prijatelje i na istoku i na zapadu”, istakao je Tričković.

Pored bareljefa vence i cveće položili su gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković sa saradnicima, predstavnici Vojske Srbije, policije, narodni poslanici, Gradske opštine Vranjska Banja, udruženja građana i obrazovnih ustanova. Priređen je i prigodan umetnički program.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare