Završen protest, Savo Manojlović rekao da su policajci “profesionalno radili svoj posao”

BEOGRAD

Protest ekoloških organizacije koje traže da se zakonom trajno zabrani iskopavanje bora i litijuma završen je danas posle dva sata ispred Palate Srbija, gde je u toku dodela odlikovanja povodom Dana državnosti, a saobraćaj je ponovo uspostavljen nešto posle 14 sati.

Skup je, ako se ne računa “nadmudrivanje” policijom i jurcanje s jednog kraja Palate na drugi i trčanje policijskih kordona, prošao bez incidenata.

Zabeležena su četiri slučaja, i to pred sam kraj skupa, kada su nervozni vozači probali da probiju blokadu, a dva građanina su povređena.

Vozač “Dačije logan” je u 13:50 na raskrsnici ulica Antifašističke borbe i Bulevara Mihaila Pupina pokušao da zaobiđe blokadu vozeći trotoarom, i pritom je udario jednog pešaka i pobegao.

Vozač “mercedesa”, nakon pokušaja da probije blokadu, ostao bez zadnje šoferšajbne i bočnog stakla.

Savo Manojlović iz organizacije Kreni – promeni pozvao je na smirivanje tenzija i zamolio građane da ne napadaju policajce koji su profesionalno radili svoj posao, i da oni nisu krivi što tokom protesta nije bilo saobraćajne policije, već su za to odgovorni vrh policije i ministar Aleksandar Vulin.

Tokom trajanja protesta, učesnici su tražili smenu ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina i izvikivali pogrdne parole na račun Vučića.

Manojlović je na kraju protesta ponovio zahtev da se večeras ne raspisuju izbori i ne raspušta parlament, nego da se u naredna 24 sata predloži i usvoji zakon o zabrani iskopavanja litijuma i bora.

On je najavio da će pokret koji predvodi večeras da objavi naredne korake, ali da će, ako se Skupština raspusti, a zakon ne donese, krenuti protesti po celoj Srbiji.

Kako je istakao, jedini zadovoljavajući odgovor države na njihove zahteve da Vučić ličnu sujetu ostavi po strani i da predloži Vladi da usvoji zakon.

Palata Srbija bila je opasana jakim policijskim kordonima, a učesnicima svečanosti dodele odlikovanja omogućen je dolazak iz pravca hotela Jugoslavija sa dunavske strane, i na svečani ulaz iz Bulevara Mihaila Pupina.

Policija nije dozvoljavala vođama protesta da idu sa jedne na drugu stranu, kao ni da priđu ulazima.

Po završetku protesta policajci u civilu, kojih je bio veliki broj, legitimisali su neke od učesnika, uglavnom mlađe ljude.

.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare