Obeležen dan Četvrte brigade Kopnene vojske

VRANJE

 

Nastavljajući tradiciju Prvog pešadijskog puka knjaza Miloša Velikog, formiranog 1897. godine u kasarni u Vranju koja nosi njegovo ime, i 78. motorizovane brigade koja je 2006. godine obnovila sećanje na legendarni puk, Četvrta brigada Kopnene vojske slavi 31. januar kao svoj dan i krsnu slavu Svetog Antanasija.

Na vojnoj svečanosti koja je tim povodom  organizovana pripadnicima brigade praznik, slavu i Dan grada čestitao je komandant Kopnene vojske Srbije, general potpukovnik, Milosav Simović.

O slavnoj prošlosti, velikom ugledu brigade i zadacima koji su uspešno izvršeni između dva praznika govorio je komandant brigade, pukovnik Slobodan Stopa.

„Uspeli smo da sačuvamo državnu granicu prema Bugarskoj i Makedoniji i sprečimo da ilegalno u našu zemlju uđe oko 5.000 migranata, kao i bezbednost u Kopnenoj zoni. Naše snage uputili smo u Multinanionale operacije u Libanu, odakle se 163 pripadnika vratilo sa odlikovanjem Ujedinjenih nacija. Učestvovali smo na međunarodnim vojnim vežbama na poligonu „Hohenfels“ u Nemačkoj i ostavrili zapažene rezultate na poligonima „Pešter“ i „Borovac“. Sa oružanim snagama skoro svih država u regonu, SAD i Bugarske realizovali smo međunarodnu vojnu vežbu „Platinasti vuk 2016“ u bazi  Jug“, rekao je pukovnik Stopa.

On je podsetio i na dobru saradnju sa organima lokalne samouprave i podsetio da je vojska uvek delila sudbinu naroda i zato Četvrta brigada uživa veliki ugled u Pčinjskom okrugu.

Obraćajući se pripadnicima brigade, gradonačelnik Vranja,  Slobodan Milenković je rekao da su svojim profesionalnim aktivnostima i zadacima koji su prožeti velikim rizicima i opasnostima pokazali da imamo vojsku dostojnu poštovanja i divljenja.

„Vojsku koja je faktor mira, bezbednosti i stabilnosti na  ovim prostorima. Vojsku koja je nastavila tradiciju naših slavnih predaka. Vama garđani Vranja bezrezervno veruju, jer znaju da ste ponikli iz naroda, da delite njegovu sudbinu i da ste uvek kad je trebalo bili tamo gde je najteže“, rekao je gradonačelnik.

Povodom Dana brigade istaknutim pripadnicima dodeljene su nagrade i priznanja.

Svečanosti u kasarni su prisustvovali narodni poslanik Slaviša Bulatović, načelnik Pčinjskog okruga Srećko Pejković, predstavnici privrednog i javnog života Vranja i ovog kraja.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare