Kako zaštititi nepušače

LESKOVAC

I ove godine  ZZJZ Leskovac je raspisao nagradni likovni konkurs povodom 31. januara, Naciolanlog dana bez duvanskog dima pod sloganom „Odrasli puše i mene guše“.

Konkurs je namenjen deci predškolskog uzrasta, kao i učenicima nižih i viših razreda osnovnih škola u Jablaničkom okrugu.

Likovne radove svi zainteresovani treba da dostave na adresu ZZJZ, ulica Maksima Kovačevića 11, do 15. maja ove godine. Najbolji radovi će biti nagrađeni i promovisani povodom Svetskog dana bez duvanskog dima, 31. maja, i naći će se na kalendaru zdravlja za narednu 2018. godinu.

Ovogišnji slogan Nacionalnog dana bez duvanskog dima  je „Odrasli puše i mene guše“.

Povodom Nacionalnog dana bez duvanskog dima u sali ZZJZ održano je predavanje na ovu temu i podeljeni su kalendari za 2017. godinu sa nagrađenim radovima.

Od primene Zakona o zabrani pušenja 2010. godine do danas, došlo je do pada broja pušača, a najbolji efekti primene Zakona o zabrani pušenjana  u zatvorenim prostorima postignuti su na radnim mestima, gde je od 45 procenata broj pušača pao na 20 posto, rečeno je danas , na konferenciji za novinare.

Svaka peta osoba i dalje je izložena duvanskom dimu na radnom mestu. Pušenje u obrazovnim institucijama 2010. godine bilo je 44 procenata, a taj procenat je pao na 5 posto, što znači da u obrazovanim ustanovama puši svaka 20 osoba.

Ovo su rezultati sedmog kruga istraživanja od primene Zakona o zabrani pušenja, koji su prezentovani u Zavodu za javno zdravlje (ZZJZ), povodom Nacionalnog dana bez duvanskog dima.

Međutim, problem pasivnog pušenja i dalje je jako izražen, velika izloženost duvanskom dimu u kućnim uslovima, čak 75 posto, pušenje u ugostiteljskim objektima  – 65 procenata, dok svaki deseta porodica dozvoljava pušenje na terasi.

“Moramo biti zadovoljni time što preko 86 posto stanovništva podržava zabranu pušenja u zatvorenim prostorima, ali potpunu zabranu samo 11 posto, rekla je načelnica Centra za promociju zdravlja prim. dr Vanja Ilić.

Na osnovu zakonske regulative iz 2016. godine o primeni i korišćenju elektronskih cigareta, one se tretiraju isto kao i duvanski proizvodi.

“Posebno ističemo značaj pasivnog pušenja. Ukoliko boravimo u jednoj prostoriji gde se zapale tri cigarete, oslobodi se toliko duvanskog dima koji beleži  10 puta veću koncentraciju nego rad automobila, odnosno motora automobila u periodu od 30 minuta. Ili, ukoliko u jednoj zadimljenoj prostoriji boravimo, koncentracije duvanskog dima i drugih štetnih materija mogu biti do 50 puta veće, čak se mogu porediti sa vrednostima kod onih automobila koji su ostali zarobljeni u tunelu i svi ispuštaju gasove, rekla je Ilić.

Ovogodišnja kampanja, na šta ukazuje i njen naziv, posebno je okrenuta zaštiti pasivnih pušača, kao i boljoj primeni zakonske regulative. Ova istraživanja ukazuju na to u kom pravcu treba činiti naredne korake oko primene Zakona o zabrani pušenja i na čemu se dalje treba raditi, rekla je Vanja Ilić i zaključila.

“Pozitivan trend je da se povećao procenat onih koji žele da ostave duvanski dim i pušenje, čemu mi u Savetovalištu za odvikavanje od pušenja dajemo veliki dorpinos. Savetovalište je počelo sa radom 1. februara 2010. godine i do današnjeg dana preko 300 osoba se raspitivalo i prošlo savetovalište, a od tog broja 65 posto je ostavilo duvan, znači oko 120 osoba.

U odnosu na svetsku populaciju, gde je broj pušača 21 posto stanovništva, u EU je smanjen je u  odnosu na prethodna istraživanja od 2012. od 28 na 26 posto, a u Srbiji pušti i dalje jedna trećina stanovništva, 34,7 posto.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare