Obeležen Dan 3. Centra za obuku

LESKOVAC

Dan kada je srpska vojska pod komandom vojvode Petra Bojovića, oslobodilajug Srbije u Velikom ratu, kao svoj praznik obeležava I 3. Centar za obuku u Donjem Sinkovcu i kasarna sa imenom slavnog vojskovodje.

Na temeljima herojstva i slobodarskog duha srpske vojske, iskazanim posebno u Prvom svetskom ratu iI opisanim u brojnim evropskim novinama i ličnim zapažanjima neprijateljskih vojnika i generala,gradila je slavu moderna armija Srbije, često primoravana da vojničku strategiju i mudrost iznova dokazuje. Poslednji put pre 2o  godina, kada je državu od neprijatelja branila i čuvena 549. motorizovana  brigada. Iz nje je izrastao 3. Centar za obuku, koji se trudi da ne izneveri tradiciju.

U periodu izmedju dva praznika, on je, u skladu sa svojom namenom, radio na obučavanju i usavršavanju  najmladjih pripadnika Vojske Srbije, rezervnog sastava i lica starijih od 3o godina, koja nisu služila vojni rok:

–                Izvršili smo preko sto gadjanja iz pešadijskog naoružanja, sa više od 3.5oo hiljade učesnika i to sa vrlo dobrom prosečnom ocenom. Realizovali smo 12 marševa na deset i 14 marševa na 2o kilometara, pod punom ratnom opremom i taktičkom pretpostavkom i tako prešli preko 4oo kilometara po Jablaničkom okrugu. Nismo zaboravili ni da je Vojska potekla od naroda, pa smo organizovali, u više navrata, akciju ”Lekar na selu”, u najudaljenijim delovima okruga, kako bismo pružili pomoć starim i iznemoglim žiteljima. Za to smo dobili najvredniju nagradu, osmeh na njihovim licima.

Od pripadnika jedinice je, tokom dobrovoljnog davalaštva, prikupljeno 57 jedinica krvi, a sa 1oo.ooo dinara, 3. Centar je dao doprinos brojnim  humanitarnim akcijama. Najveći potencijal  jedinice predstavljaju ljudi, njihov profesionalizam, osposobljenost,  dobri medjuljudski odnosi , solidarnost i medjusobno uvažavanje. Izgradjen je kvalitetan sistem komandovanja i racionalni načini korišćenja raspoloživih resursa. Na osnovu ovih rezultata, smatramo da nismo obrukali pretke i Vojvodu Petra Bojovića čije ime kasarna nosi, istakao je  pukovnik Nikolić.

Potom su porodicama poginulih pripadnika 549. Motorizovane brigade, podoficirima, oficirima i vojnim nameštenicima, uručene spomenice, medalje za zasluge i rešenja o nagradnim odsustvima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare