Obeležen 18. maj Dan sećanja na žene, žrtve porodičnog nasilja

NIŠ

Od početka godine do sada u Srbiji su ubijene četiri žene, što je mnogo manje u odnosu na isti period prošle godine, rekla je  na okruglom stolu posvećenom nasilju i femicidu, Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće u Nišu  koja je dodala da je svaka žrtva porodičnog nasilja mnogo, i znak je da je ovim ženama potrebna pomoć

 Prema rečima direktorke Sigurne kuće u ovom trenutku svaka druga žena trpi neki oblik nasilja i pozvala sve koji su svedoci toga da isto prijave i teko “prekinu tišinu pre nego što bude kasno”.

“ Podaci do kojih mi dolazimo pokazuju da su ove godine, od januara do sada, život izgubile četiri žene. U istom ovom periodu bilo 18 ubijeno žena, a prošle godine nastradala je 31 žena”, kaže Sonja Šćekić.

Ona objašnjava da do ubistva žene ne dolazi preko noći već da je ona žrtva koja nasilje trpi godinama. Problem je u tome što većina njih, što zbog stida od okoline, što iz straha od nasilnika, to ne prijavljuju. Na isti način se ponaša i okolina, a progovore tek kada žena postane žrtva ubistva.

“Sigurna sam da se nasilje koje kulminiralo ubistvom nije desilo preko noći već da je trajalo godinama. Uostalom i psiholozi koji se bave ovom problematikom to potvrđuju, a sa tima se slažu i njihova rodbina, prijatelji i komšije koji često nakon toga potvrde da je bilo svađa u kući”, kaže Sonja Šćekić. “Postoje tri ključna faktora rizika za ubistvo žene. To je, pre svega ljubomora nasilnika, zatim odluka žrtve da napusti nasilnika i posedovanje oružja”.

Sigurna kuća je od početka godine na smeštaju imala 20 žena i 25 dece kaže Šćekić, što je istovetno kao u ovom periodu prošle godine.

“Prethodnih godina smo imali na smeštaju 44 žena i 55 dece. Godinama to tako izgleda. Ustanova postoji sedam godina i od osnivanja do sada ona nikada nije bila, nažalost, prazna. Naša najmlađa štićenica imala je 18, a nastarija 78 godina. U najvećem broju slučajeva žene u Sigurnu kuću dolaze sa decom”, kaže Sonja Šćekić.

Kako objašnjava Šćekić prethodnih godina se oko 50 odsto štićenica Sigurne kuće ponovo vraćalo nasilniku, dok je sada taj procenat pao na 10 odsto.

“ Ono što je dobro jeste da Zakon o sprečavanju nasilja daje rezultate, što se vidi po većem broju prijava nasilja, al ii po broju žena koje se sada vraćaju nasilniku.Takođe primena hitnih mera sprečavanja nasilja je sada veća. Nasilnici su skoloni da se koriste manipulacijama i tako žrtvu vrate u svoj krug nasilja, ali novi zakon ih sada u tome sprečava zabranjujući prilazak žrtve. Na taj način su one zaštićenije i manje izložene manipulacijama nasilnika”, zaključuje Šćekić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare