Obeležavanje Savindana

VRANJE

Povodom Savindana u Sabornom hramu Svete Trojice u Vranju  episkop vranjski gospodin Pahomije sa sveštenstvom služio svetu arhijerijsku liturgiju.

Besedeći o Svetom Savi, vladika Pahomije je istakao važnost njegove prosvetiteljske misije, koju treba da sledi ceo srpski narod. Ovom događaju prisustvovali su mnogobrojni vernici, učenici i direktori škola, gradonačelnik dr Slobodan Milenković sa saradnicima i Aleksandar Komarov direktor firme „Spilit“ doo, koja je kum ovogodišnje „Svetosavske nedelje“.

Nakon Liturgije obavljeno je osvećenje slavskih kolača, a najboljim recitatorima uručene su nagrade.

Uoči Savindana u Sabornom hramu Svete Trojice u Vranju priređena je Svetosavska duhovna akademija, na kojoj je o životu Rastka Nemanjića, besedio arhimandrit, Vasilije Kostić iz Grčke.

On je podsetio da je Rastko kao najmlađi sin Stefana Nemanje bio predodređen da upravlja Srbijom, da bude kralj, ali je njegovim odlaskom na Svetu Goru zauvek izmenjen tok istorije i pravoslavlja.

„Živeći u crkvi i sa crkvom, Sveti Sava je postao večna ikona Hrista, večna neprolazna ličnost“, rekao je arhimandrit Kostić.

U okviru duhovne akademije nastupili su hor Pedagoškog fakulteta „Daskal“ pod vođstvom Jelene Vučkovski Minevski i monahinje manastira Sveti Stefan iz Gornjeg Žapskog, koje su pevale stihire iz starih hilandarskih spisa. Prisutni su bili u prilici da čuju kako se pre nekoliko vekova pevalo u Hilandaru.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare