Obeležavanje 7. septembra u Vranju

VRANJE

Jedan od mnogobrojnih događaja kojim je obeležen 7. septembar, Dan oslobođenja Vranja od fašizma, je i polaganje venaca i cveća na Spomenik revoluciji kod Pedagoškog fakulteta. To su učinile brojne delegacije od predstavnika lokalne samouprave, boraca, vojske i policije, opštine Brod, do političkih partija i obrazovnih ustanova.

Obeležavanje godišnjica oslobodilačkih ratova i davanje pomena žrtvama i junacima, su činovi poštovanja prema precima, rekao je gradonačelnik Slobodan Milenković.

„Ovim skupom jasno i ponosno ističemo naše nasleđe antifašističke borbe koja je prožeta prkosom prema ogromnoj vojnoj armadi sila Osovine, pod kojom su poklekle i mnoge veće države. Otpor našeg naroda u sukobu sa vojno nadmoćnijim i brojnijim neprijateljem, ogleda se i u stvaranju prvih slobodnih teritorija na tlu okupirane Evrope. Jedna od njih uspostavljena je u široj okolini ovog kraja. Moralna dužnost svih nas jeste očuvanje državne stabilnosti. Poštujući tekovine izvojevanog mira, moramo ostati dosledni razvoju i blagostanju ovog kraja. To je zaveštanje palih žrtava, koje nas obavezuje da nikada ne zaboravimo znane i neznane junake i njihove rodoljubive ideale. Te uzvišene vrednosti temelji su naše otadžbine“, rekao je Milenković.

O značaju narodnooslobodilačke borbe i slobodarskoj tradiciji naroda ovog kraja, govorio je predsednik Skupštine SUBNOR-a Srbije Miroljub Stojčić.

Izveden je i prigodan program. Glumac Marko Petričević je govorio stihove pesama ”Mrtvi niste” i “Jedan za sve, svi za jednoga”, a nastupili su i članovi hora Muzičke škole “Stevan Mokranjac” iz Vranja.

Na svim događajima koji su upriličeni povodom značajne godišnjice oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu primetan je izostanak većine funkcionera Srpske napredne stranke.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare