Vranje i Brod u Republici Srpskoj potpisali povelju o bratimljenju

VRANJE

Na svečanoj sednici Skupštine grada koja je odrežana povodom 7. septembra Dana oslobođenja, gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković i načelnik opštine Brod Ilija Jovičić potpisali su Povelju o bratimljenju.

,,Čestitam vam praznik i želim napredak u svim oblastima. O našoj opštini na internetu možete puno saznati, ali ne i i ono što je u našim srcima. Opština Brod obeležava dva značajna datuma, a ono što će nas neraskidivo povezivati jeste pogibija boraca iz Vranja i Surdulice, koji su utkali svoje živote za slobodu Republike Srpske. Volite svoju državu, i neka naše bratimljenje traje večno“, istakao je Jovičić poručivši da Republika Srbija i Republika Srpska treba da budu jedna država.

Ovaj čin kruna je odnosa između lokalnih zajednica koje dele zajedničku istoriju, tradiciju, jezik, veru i kulturu, rekao je gradonačelnik Milenković.

„Iako geografski udaljeni, veza između opštine Brod i grada Vranja upravo je postala jasna i snažnija. Stavljanjem potpisa podstaknuti smo na poboljšanje aktivnosti u pogledu razumevanja i jačanja zajedništva Brođana i Vranjanaca, na putu ka ujedinjenoj Evropi. Zahvaljujući spoljno-političkim delovanjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine, odnosi Srbije i Republike Srpske predstavljaju snažan oslonac na očuvanju srpskog nacionalnog bića. Vrata saradnje u svim društvenim sferama, a posebno u oblasti ekonomije, privrede, obrazovanja, turizma i sporta zvanično su otvorena“ rekao je  gradonačelnik.

Odluku o bratimljenju ova dva grada lokalni parlament doneo je uz saglasnost Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije.

Na svečanoj sednici predsednik Skupštine grada Dejan Tričković je istakao da s ponosom ističe da je  7. septembra 1944. godine otvorena nova stranica u istoriji Vranja. 

„Grad se obnavljao, gradio, razvijao, menjao, a svaki sledeći dan oslobođenja, osim što je slavio slobodu, bio je povod  i da se  pohvalimo nekim novim rezultatima, bez obzira da li je bilo reči o privredi, obrazovanju, kulturi ili sportu. Obaveza svih nas je da i u godinama koje dolaze radimo na još intenzivnijem razvoju grada u skladu sa zahtevima modernog društva i  Evropske unije kojoj težimo“, poručio je Tričković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare