O zloupotrebi psihoaktivnih supstanci sa osnovcima

LESKOVAC

Još jedna radionica u biblioteci, ovoga puta namenjena osnovcima od 8-12 godina i na društveno angažovanu temu zloupotreba psihoaktivnih supstanci.

”Tvoje ne, menja sve-biraj pametno” je interaktivno predavanje, koje su bibliotekari organizovali u saradnji sa Skupštinskim odborom za borbu protiv bolesti zavisnosti.

Polaznicima radionice, koji su, pre svega zbog godina, prepoznavali tek pojedine pojmove o narkomaniji, na temu štetnosti upotrebe narkotika i posledicama koje ostavlja na pojedinca, njegovu porodicu, pa i čitavo društvo, govorila je je Andrijana Vasić, diplomirani sociolog :

–          Naš cilj je da deci objasnimo šta je droga, koliko je razorna njena moć i koji su razlozi da mladi čovek udje u začarani krug narkomanije. Diskutovaćemo i o zdravim stilovima života, odnosno poželjnom ponašanju u rizičnim situacijama. Polaznicima ćemo podeliti brošuru ”Srećko i Nada”, koju je izdao grad Leskovac upravo za osnovce.Ovo je još samo jedna u nizu aktivnosti Odbora za prevenciju bolesti zavisnosti i borbu protiv verskih sekti.

Redovna su predavanja za učenike četvrtog i šestog razreda tokom cele godine, dobro je poznat i naš kviz ”Igraj za zdravlje, droga-jok bre”, a jedna od najnovijih aktivnosti  predstavljaju predavanja za roditelje u mesnim zajednicama, kaže Vasićeva.

Pojam, čije su značenje deca prepoznala,  jeste zavisnost:

–          Zavisnost znači da ne može da živi bez nečega. Ta bolest povlači mnoge ljude, koji ponekad moraju da kraju da bi mogli da kupe drogu, koju koriste.

Biblioteka je do sada realizovala 2o radionica, iz najrazličitijih oblasti, čime je potvrdila da je mesto koje pripada svima. Za ova zabavno-edukativna druženja, biraju se teme i oblasti sa kojima deca nemaju često priliku da se sretnu, ali  i da razviju kreativnost i kritičko mišljenje:

–          Sa radionicama će nastaviti i u avgustu. Planiramo ih više od 5o, na kojima će deca učiti o mikro bitu, recikliranju uz knjigu, komunicirati na engleskom jeziku. Deca se usmeravaju na razmenu mišljenja i samostalno rešavanje problema, uz malu asistenciju odraslih, istakla je bibliotekar, Nadica Stojanović.

Ova edukativna druženja u službi su prepoznavanja potreba drugih ljudi, uočavanja društvenih pojava i upoznavanja sa modernim tehnologijama.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare