O rebalansu nakon višečasovne rasprave

 

LESKOVAC

Iako je bez sumnje najvažnija tačka treće sednice Skupštine grada bio prvi ovogodišnji rebalas budžeta, o ovome se raspravljalo tek nakon višečasovne diskusije o zapisniku  sa prethodne sednice i o različitim temama uglavnom nevezanim sa dnevnim redom.

Na početku sednice predsedavajući Skupštinom Aleksandar Đurović obavestio je odbornike da je formirana nova odbornička grupa Demokratska stranka – Za pravedni Leskovac, koju čine odbornici Jelena Spirić, Igor Kocić, Violeta Nikolić i Saša Stojanović. Predsednik ove odborničke grupe biće Jelena Spirić, a njen zamenik Igor Kocić.

Ova odbornička grupa formirana je zahvaljujući odbornici Jedinsvene Srbije Violeti Nikolić, iako je ona i dalje ostala odbornik Jedinstvene Srbije. Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović ocenio je da je reč o stvaranju „vreštačke odborničke grupe“, koja će građane Leskovca koštati 650.000 dinara. Uz to, primetio je on, ova odbornica i ne prisustvuje sednici Skupštine, već se nalazi na letovanju u Grčkoj.

Šef odboričke grupe Jednisvene Srbije Nenad Cvetković rekao je da Violeta Nikolić jeste dala svoj potpis DS-u,jer ova stranka smatra da je bolje da u Skupštini grada ima više odborničkih grupa.

Jelena Spirić iz DS-a brigu gradonačelnika za trošenje budžetskih para nazvala je licemernom „podsećajući“ na brojna putovanja gradonačelnika u inostranstvo koja su bila finansirana novcem građana Leskovca.

Ona je SNS optužila posredno optužila da se bavio „razbijanjem odboričke grupe DS“, i upitala koliko je to koštalo budžet grada.

Sa ove teme prešlo se na pitanje štednje. Ggradonačelnik Cvetanović je govorio o domaćinskom ponašanju lokalne vlasti, i naglasio da je zahvaljujući smanjenju plata funckionera i članova Gradskog veća na godišnjem nivou postignuta ušteda od 4 miliona 145 hiljada dinara. Od 2012. godine do danas plate funkcionera smanjene su 12 posto, dodao je on. Saša Stojanović iz DS-a smatra da to nije dovoljno, i izneo je stav da bi se pravi efekti postigli ukidanjem bilo kakve naknade članovima Gradskog veća, jer po njegovom mišljenju, članstvo u ovom organubi trebalo da bude pre svega čast za svakog čoveka.

Jalova diskusija vodila se i oko mnogih drugih pitanja – ko istinski podržava mlade i penzionere,  a ko vodi populističku politiku i dodvorava im se, ko je zapošljavao svoje stranačke kadrove, a nije izostavljeno ni zadiranje u privatnost i prepucavanje na ličnom nivou o tome ko se kako zaposlio, ko je kome bio „politički učitelj“, ko je koliko stranaka promenio i slično.

Samo pojedini odbornici ukazli su da to da ovakva rasprava nije dostojna Skupštine, i da bi predsedavajući trebalo da reaguje zbog diskusija koje nisu imale nikave veze sa dnevnim redom.

PREDLOZI SDS-a O PROŠIRENJU DNEVOG REDA DELIMIČNO PRIHVAĆENI

Na samom početku treće sednice Skupštine grada niz otužbi za krešenje Poslovnika, ali i drugih zakona, izneo je šef odborničke grupe SDS Nebojša Cakić. On je postavio pitanje zbog čega se sednice ne održavaju na 10 – 15 dana, jer je, kako je rekao, „stanje u gradu vanredno“, i kontstatovao da je namera vladajuće većine „da se što manje čuje glas opozicije“. Zbog toga je i prošle sednica trajala do pola 4 ujutru, mišljenja je Cakić, kako bi se od građana prikrila mnoga pitanja, pre svega vezana za kadrovska rešenja i loše rezultate rada pojednih preduzeća i ustanova.

Cakić je optužio vladajuću većinu da je na toj sednici četiri direktora izabrala nezakonito, jer ne ispunjavaju uslove koje predvića Zakon o javnim preduzećaima i Zakon o kulturi.  Kandidati za direktorske funkcije nisu imali biografije, dok je vršiocima dužnosti direktora u Domu kulture u Grdelici i Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju to prvo radno mesto. Cakić je naglasio da su odbornici odlučivali o 38 tačaka koje nisu bile na dnevnom redu, i postavio pitanje zbog čega odbornicma nije bio dostavljem na vreme materijal. Cakić je predložio da se te tačke vrate na dnevni red kako bi se o njima ponovo odlučivalo, što je vladajuća većina odbila.On je naročito zamenio vladajućoj većini to što su pojedini direktori u v. d. statusu znatno više od onoga što zakon propisuje, i istakao svoje mišljenje da se time posiže da budu „poslušni“.

skupstina-22-septembar-cakic

Njegove tvrdnje gradonačelnik Cvetanović je nazvao „poluinformacijama“ i „neistinama“, i negirao je naročito optužbe da se radilo noću kako bi nešto bilo sakriveno od javnosti. Cvetanović smatra da mladim ljudima treba dati šansu i postaviti ih na rukovodeća mesta, kao i to da svi oni koji ne rade po zakonu bivaju smenjeni.

Sekretar Skupštine Zoran Vukadinović rekao je povodom Cakićevih primedbi da se na prošloj sednici Skupštine sve radilo po zakonu i Pravilniku, i da ni jedno pitanje u okviru razrešenja i imenovanja nije razmatrano mimo Poslovnika i dnevnog reda.

Predlozi za proširenje dnevnog reda koje je Skupštini dostavo SDS delimično su prihvaćeni. Jedan od njih bio je da se članovima upravnih i nadzorih odbora ne isplaćuju naknade, što nije stavljeno na dnenvi red, budući da je Gradsko veće pre toga usvojilo ovakav zaključak. Što se tiče predloga o obrazovanju anketnog odbora koji bi preispitao ugovorni odnos između grada i PVV-a i grada i „Metroparking junga“, adminiustrativni odbor je doneo odluku o obrazovanju ova dva odbora, što će biti tačka dnevnog reda u okviru razrešenja i imenovanja. Zaključeno je da predlog SDS-a da se direktori biraju na osnovu javnog konkursa nije u nadležnosti lokalne vlasti, već da je to pitanje regulisano posebnim zakonskim propisima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare