O razvoju medija u digitalnom dobu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BEOGRAD

Bez slobodnih medija nema snažnog demokratskog društva, a sloboda izražavanja je ključni deo celokupnih reformi u Srbiji, rekli su ambasador Nemačke Aksel Ditman i šef Misije OEBS-a Andrea Oricio na otvaranju konferencije “Agenda za promene: Razvoj medija u digitalnom dobu” u Beogradu.

Na ovom skupu je ocenjeno da će digitalizacija određvati način na koji će mediji ubuduće funkcionisati, da je internet postao neizbežan za plasiranje informacija i da bi njegova kontrola bila katastrofa za medijski pluralizam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ditman je rekao da su “mediji ključni za otvoreno društvo”.

 

“Važno je da se obezbedi nezavisnost medija. Vlada mora da garantuje uslove za fer tržište, transparentno vlasništvo, ali i visok nivo transparentnosti oglašavanja i sufinansiranja projekata”, dodao je Ditman koji je ocenio da je ” važno sprečiti zatrašivanje novinara i obezbediti njihovu sigurnost”.

 

On je zahvalio organizatorima konferencije ta koju je rekao da “povezuje dve veoma važne teme – izazove i prilike digitalizacije”.

 

Ditman je rekao i da je “digitalizacija od ključnog značaja za mnoge oblasti života” .

 

Po njegovoj oceni digitalizacija će određivati način na koji će mediji ubuduće funkcionisati.

On je rekao i da postoji “munjevita tranzicija” sa štampanih na digitalna izdanja medija i da su promenjeni uslovi u kojima rade novinari.

 

Šef Misije OEBS-a Andrea Oricio je rekao da je “digitalizacija medija i informative važan element planova Vlade Srbije za digitalizaciju” i da je Misija OEBS-a “tu da pruži podršku”.

 

“Sloboda izražavanja je ne samo osnovno pravo, već i sastavni i ključni deo celokupnih reformi u Srbiji”, rekao je Oricio.

 

On je dodao i da “mediji moraju da ostanu otvoreni, pluralistični i demokratski”.

 

“Jasno je da je internet neizbežan za plasiranje informacija, a pokušati da se kontroliše, bila bi katastrofa za medijski pluralizam”, upozorio je Oricio.

Ocenio je i da nema snažnog demoktarskog društva bez slobodnih medija.

 

Predstavnica Ministarstva trgovine i telekomunikacija Srbije Irina Reljin je rekla da je digitalizacija “najvažniji zadatak”.

 

“Imamo veliki zadatak pred sobom, da budemo spremni za novu eru koja nastupa svuda u svetu, pa i u Srbiji”, rekla je Irina Reljin.

 

Organizatori konferencije pročitali su pismo upućeno iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije, u kojem je navedeno da predstavnici tog ministarstva , pa ni državni sekretar za medije, nisu u mogućnosti da prisustvuju današnjoj konferenciji, zbog “neplaniranih i hitnih aktivnosti” ali je ocenjeno da je “tema konferencije veoma značajna”.

 

Cilj ove konferencije je da, uz podršku stručnjaka, doprinese boljem razumevanju i znanju o ključnim principima savremene medijske politike u demokratskim društvima.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare