O nasilju se ne sme ćutati

VRANJE

Grad Vranje pridružilo se globalnoj svetskoj kampanji „16 dana“, u okviru koje je ukazano na neophodnost borbe protiv svih vidova nasilja, a posebno nad ženama.

U sali Doma vojske priređen je program kojim je poslata poruka jednog od osnovnih prava, a to je pravo na život.

Sa skupa gadska većnica Danijela Milosavljević je poslala poruku u kojoj je istakla da je lična odgovornost svakog pojedinca da stane na put svakom obliku nasilja.

„Ljudska prava su osnovna prava koja su svojstvena svim ljudima, od prava na život i slobodu do prava na dostojanstvo, privatnost, socijalnu sigurnost i udruživanje. Lokalna zajednica će i dalje izgrađivati odnose tolerancije, poštovanje ljudskih prava, ljudske ličnosti i dostojanstva i tako graditi sistem budućnosti“, rekla je Milosavljević.

Ona se zahvalila policiji, Centru za socijalni rad i ljudima iz Sigurne kuće, ali i svim institucijama u Vranju koje brinu o žrtvama i vode odlučnu borbu protiv nasilja.

Direktorka Centra za socijalni rad u Vranju, Dragana Arsić je rekla da su prema evidenciji te institucije u prethodnoj godini bile 204 prijave, od čega su se 132 odnosile na nasilje u porodici, a 72 su okarakterisane kao zanemarivanje dece.

“Oblici zaštite koji se primenjuju kod nasilja u porodici su usluge neodložnih intervencija, koje Centar za socijalni rad pruža neposredno i u saradnji sa drugim službama i organima u lokalnoj zajednici u situacijama kada su ugroženi život, zdravlje i razvoj korisnika. Usluge su dostupne tokom 24 časa i najčešće se odnose na smeštaj u Sigurnu kuću, kao i savetodavne terapijske usluge”, istakla je Arsić.

Ukazala je na značaj zajedničke borbe protiv nasilja koja ne sme da se završi ćutanjem.

„Centar za devojke“ iz Niša, predstavio je delove predstave „Ja sam emotivno biće“.

Kampanja „16 dana“ sprovodena je u oko 1.700 organizacija u preko 100 država sveta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare