NUNS: Progon autora Vladaoca

BEOGRAD

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje novu sinhronizovanu kampanju blaćenja državnih funkcionera i naklonjenih im tabloida na autore i producente dokumentarnog filma “Vladalac”.

“Prvo je predsednik države na televiziji sa nacionalnom frekvencijom faktički označio Slavišu Lekića, Jovanu Polić i Sanju Lončar kao strane plaćenike i najavio da će se “u naredna dva, tri dana saznati sve o tome”, a dva dana kasnije tabloidi predvođeni “Informerom” kreću u novu difamatorsku kampanju protiv nezavisnih novinara i objavljuju informacije iz bankovnih računa medijske produkcije “JSP” i konstruišu slučaj.

Kombinacijom laži i poluistina ispisuje se svojevrsna poternica za novinarima i producentima i ozbiljno im se ugrožava bezbednost, jer su označeni kao plaćenici nekakvih stranih sila koje rade na rušenju države Srbije i predstavljeni kao kriminalni najamnici puni prljavog novca.

Podesećamo da ovo nije prvi put da tabloid Informer objavljuje podatke s bankovnih računa medija. 2015. godine u novembru objavio je kompletnu finansijsku dokumentaciju, odnosno informacije o prilivima na devizne račune medija BIRN i CINS. Dostupnost bankarske dokumentacije trećim licima regulisana je Zakonom o bankama i Zakonom o krivičnom postupku te Informer ovim podacima nije moga da pristupi legalno.

NUNS pruža podršku autorima filma “Vladalac” u nameri da na sudu potraže pravdu, i očekuje od nadležnih organa da ispita na koji način je Informer došao do podataka sa bankovnog računa produkcijske kuće „JSP“.

Podsećamo i da je država Srbija najveći korisnik pomoći iz fondova Evropske unije, posebno što je kandidat za članstvo, i ne bi trebalo da je bilo kakav problem što mediji učestvuju na konkursima EU, sasvim transparentnim i izuzetno rigoroznim kada su kvalitet i pravdanje sredstava u pitanju. Kriminalizovati nekog što je o trošku poreskih obveznika napravio serijal novinskih članaka, televizijskih priloga ili dokumentarni film, je neprihvatljivo i ponajmanje se očekuje od vlasti koja želi prijem u istu tu Uniju. Takodje, podesećamo i da je Evropska unija prepoznala problem curenja podataka u Srbiji i da je jedna od mera u akcionom planu za poglavlje 23 upravo posvećena tom problemu.

Ovakvi incidenti samo potvrđuju da mera nije ispunjena niti problem rešen”, navodi NUNS.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare