„Meraci“ Aleksandre Mirić

NIŠ

„ MERAK. Između Srbije i Francuske“ –  naziv je izložbe slika dr Aleksandre Mirić otvorene  u Oficirskom domu u Nišu kojoj su prisustvovali njegova ekselencija Frederik Mondolini i gradonačelnik Niša Darko Bulatović, kao i mnogi prijatelji umetnice.

Nišlijka dr Aleksandra Mirić, slikar, arhitekta, – konzervator, ikonopisac,  spaja svojim obrazovanjem dve zemlje. Stekla je zvanje doktora arhitekture pri Građevinsko-arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Nišu, a zatim i zvanje doktora arheologije, sa najvišom ocenom, pri Doktorskoj školi za društvene nauke Univerziteta Lion 2 u Francuskoj.

Na pitanje zašto izložba nosi naziv Merak , Aleksandra odgovara

„ Zato što sam Nišlijka i zato što sem meraklika! Tema ove izložbe su naši meraci“, kaže Aleksandra Mirić.

 „ Merak – teško se prevodi i lako živi. Srpska reč kojom se označava savršeno uživanje u jednostavnim životnim stvarima. Nekada su naši meraci najbolja definicija savršene verzije nas samih. Ta neuhvatljiva slika onoga što smo oduvek želeli da budemo tu, odmah pred nama, tu ispred nosa. Merak je često izgubljen između naših velikih očekivanja od života, dok smo previše lenji da bi ih ostvarili. Ili možda samo previše mudri da bi gubili vreme na njih?-   pita se Aleksandra Mirić.

„Moja umetnost je moj merak. Vaš merak je moja umetnost!“, kaže Aleksandra.

Slike su nastajale u poslednjih sedam godina  za koje je živela na relaciji Francuska – Srbija.U francusku je otišla da bi doktorirala a vratila se puna ljubavi za ovu zemlju.

Njene slike karakteriše jednostavnost i čitljivost. Intrepretira svet koji nije statičan.

Aleksandra Mirić je izložila je 34 platna, uglavnom ulja na platnu i slike oslikane slikarskom kombinovanom tehnikom .

„ Kroz koriščenje intenzivnog kolorita i razigranih, detaljno razrađrnih formi, Aleksandra deli sa posmatračem svoju percepciju mesta, ljui i običaja. Raskošnost  i punoća kolorita je ogledalo i riznica najrazličitijih osećanja kojih se autorka ne stidi. Naprotiv! Njene slike emituju snažan podsticaj posmatraču da se uključi, spozna i savlada sopsttvene inhibicij, da hrabro zakorači u svet u kome se još uvek razmenjuju nežni pogledi, u kome je ambicija nepodnošljivo teška“, kazala je gradska većnica za kulturu Jelena Mitrovski na otvaranju izložbe.

Samostalnim izložbama Aleksandra Mirić predstavila se u Nišu , Parizu i Skoplju a učestvovala je na mnogim međunarodnim likovnim kolonijama. Na jedinom međunarodnom likovnom konkursu posvećenom nadrealizmu, „ Matiću u čast“ njena lika „Sveci štomarširaju“ nagrađena je prvom nagradom.

Izložba će biti otvorena do 23. aprila

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare