NUNS osuđuje premijerov pritisak na javni servis

BEOGRAD

Nezavisno udruženje novinara Srbije ocenjuje kao krajnje neprimeren način na koji je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić govorio o novinarima Radio-televizije Srbije na jučerašnjoj pres konferenciji.

Ničim potkrepljene tvrdnje da novinari javnog servisa šire mržnju a da su pojedini urednici RTS “političke persone par ekselans”, predstavljaju direktan pritisak na uređivačku politiku ovog medija što je zabranjeno domaćim zakonima i međunarodnim konvencijama o slobodi medija, navodi NUNS.
Pored toga, izjavom “ne idem na RTS već četiri, pet meseci” premijer Vučić je demonstrirao neodgovornost i kada je reč o njegovoj obavezi prema javnosti.  Predsednik vlade jedne uređene, demokratski nastrojene države dužan je da se javnosti obraća putem medija bez ikakve diskriminacije. Posebno je neprihvatljivo to da najviši državni funkcioner u izvršnoj vlasti javno diskriminiše nacionalni javni servis. Briga o neprofesionalizmu medija i eventualnim sankcijama u nadležnosti je regulatornih i samoregulatornih tela a ne izvršne vlasti, upozorava NUNS.

NUNS ponovo poziva premijera i da u javnoj komunikaciji pokaže viši stepen odgovornosti za kulturu govora. Nedoličnim izrazima na jučerašnjoj pres konferenciji Aleksandar Vučić, zapravo, doprinosi tabloidizaciji javne scene koja promoviše uvredljiv način javnog ophođenja, neprimeren i opasan za slobodno, demokratsko društvo.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare