NUNS: Novi pritisci na KRIK – pokušaj ućutkivanja tužbom

BEOGRAD

Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava solidarnost sa koleginicama i kolegama iz redakcije KRIK koji su tuženi zbog izveštavanja o slučaju “Jovanjica” i pruža im punu podršku da nastave da prate ovu za čitavo naše društvo važnu temu.

Naime, redakciju KRIK i urednika Stevana Dojčinovića tužio je Predrag Koluvija, prvooptuženi za organizovanje kriminalnih radnji u oba slučaja “Jovanjica”, za pretrpljenu duševnu bol i traži od KRIK-a  satisfakciju u iznosu od 400.000 dinara.

Napominjemo da  KRIK o ovom slučaju izveštava od samog početka i da prilikom izveštavanja poštuje pretpostavku nevinosti optuženog. Novinari KRIK-a preneli su navode iz optužnice kojom se Koluvija, kao prvooptuženi, tereti da je sa grupom drugih lica izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Po okončanju ovog postupka Koluvija će imati pravo da javnost izvesti o ishodu krivičnog postupka, te bi, ukoliko bude oslobođen optužbi i takav zahtev podnese, KRIK, kao i drugi mediji koji su izveštavali sa ovog suđenja, takvom zahtevu morali da udovolje.

Novinari i  novinarke KRIK -a su od početka godine na meti različitih interesnih grupacija i pojedinaca, a pre svega na meti političara. Od početka godine u našoj bazi podataka zabeležili smo sedam slučajeva pritisaka na koleginice i kolege iz redakcije KRIK. Bez obzira na sve što im se dešava oni istrajavaju svom poslu i zbog toga im javnost duguje zahvalnost.

Podsećamo da je podnošenje SLAPP tužbi protiv novinara poznat način ućutkivanja medija i novinara. Kod nas je opet postao popularan s kraja prošle i početkom ove godine. O SLAPP tužbama kao metodi pritiska i iscrpljivanja novinara i medija NUNS je do sada obavestilo više od 10 različitih medija, a taj broj iz dana u dan raste kako dolazimo do novih podataka i informacija.  

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare