NUNS i NDNV: Neprihvatljivo obrazloženje za smenu Slobodana Arežine

BEOGRAD-NOVI SAD

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine neprijatno su iznenađeni smenom direktora programa RTV-a Slobodana Arežine, a obrazloženje za njegovu smenu smatramo u potpunosti neprihvatljivim.

Novi Upravni odbor RTV-a Arežinu je smenio sa obrazloženjem da je utvrđen “pad gledanosti televizijskog programa”. NUNS i NDNV podsećaju da u ocenjivanju rada javnog servisa gledanost ne sme da bude jedini, čak ni dominantan kriterijum. Za razliku od komercijalnih televizija, kvalitet javnog servisa se ocenjuje po nivou profesionalizma i ostvarivanju javnog interesa u informisanju građana.

Upravo je Slobodan Arežina dao veliki doprinos vraćanju ugleda RTV-a, približavajući je onome što bi trebalo da bude javni servis u službi građana. O tome svedoče, između ostalog, i analize međunarodnih posmatrača koji su RTV svrstali među one medije koji su imali uravnotežen i nepristrasan pristup izbornom ciklusu.

NUNS i NDNV traže od Upravnog odbora RTV-a da javno prezentuje podatke o gledanosti, koji su bile povod za smenu, ali i da jasno saopšti javnosti da li je gledanost jedini kriterijum kojim bi trebalo da se rukovodi medijski javni servis ili je to – profesionalno informisanje u skladu sa javnim interesom.

NUNS i NDNV izražavaju ozbiljnu sumnju u stručnost i političku nepristrasnost novog Upravnog odbora, koji je izabran u periodu dok je Regulatorno telo za elektronske medije radilo u okrnjenom sastavu, bez predstavnika AP Vojvodine i NVO sektora.

Sumnju u političku pozadinu smene Slobodana Arežine, koji je na ovo mesto izabran na javnom konkursu pre manje od godinu dana, pojačava činjenica da je odluku upravni odbor doneo odmah po konstituisanju, i to neposredno posle izbora koji su u Srbiji održani na svim nivoima, kao i posle kritika koje su na račun javnih servisa, posebno RTV-a, iznosili predstavnici republičke vlasti.

NUNS i NDNV su veoma zabrinuti za kvalitet programa RTV-a u narednom periodu, s obzirom na činjenicu da nam biografija novopostavljene VD direktorke programa Slavice Subotić Braun nikako ne uliva poverenje, navodi se u saopštenju Nezavisnog  udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisnog  društva novinara Vojvodine (NDNV).

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare