NSZ: Na posao u Nišu čeka 33.000 osoba

NIŠ

Trenutno je na nivou Srbije 481.000 nezaposlenih osoba što je 3 posto manje nego prošle godine u ovo vreme i to je najmanji broj  nazaposlenih u poslednjih 20 možda i više godina a  ako posmatramo nišku Filijalu to smanjenje iznosi  čak 8 posto, kazao je Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje koji je povodom obeležavnja 100 godina NSZ boravio u Nišu.Najlakše do posla dolaze lica koja poseduju znanja i veštine u oblasti  građevine, ugostiteljstva, trgovine,  turizma. Kada su u pitanju visokoobrazovana lica tu dominiraju inženjeri elektrotehnike, informacionih tehnologija, građevine, mašinstva,  lekari, profesori matematike i fizike kojih, gotovo, i da nema na listi za zapošljavanje NSZ-a.

 ” Zabeležili smo i povećano zapošljavanje lica koja su na evidenciji za 7 posto na nivou Srbije i na nivou niške Filijale. Stopa nezaposlenosti se već duži period kreće između 9 i 11 posto i to je nešto što svakako  oslikava jednu stabilnost bez obzira što su uslovi poslovanja  veoma otežani. Imajući u vidu da su mnoge zemlje razvijenije od Srbije imale promene na tržištu rada u negativnom pravcu mi smo održali stabilnost i imamo pozitivan trend”, kazao je Martinović.

          Prema rečima Bobana Matića, direktora niške Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, trenutno se na njihovoj evidenciji nalazi  najmanji broj evidentiranih nezaposlenih lica u zadnjih 20 godina, oko 33.000.

          “To je 8  procenata manje u odnosu na isti period  prošle godine a u odnosu na 2014.godinu to je 40 procenata manje evidentiranih lica. U ovoj godini smo preko 6000 lica uključili  kroz različite oblike aktivnih mera zapošljavanja. Posebno smo ponosni na finansijski aktivne mere gde smo pokušali da pomognemo poslodavcima u zapošljavanju lica koja spadaju u kategoriju teže zapošljivih  lica i da pomognemo osobama sa invaliditetom, mladim ljudima koji nemaju praktična znanja i veštine”, kazao je Boban Matić.

          Dodao je da će ukupno biti plasirano preko 640 miliona prema poslodavcima odnosno prema nezaposlenim licima.

         Matić  ističe da je u Nišu najveća potražanja za radnicima u auto i tekstilnoj industriji i uvek su otvorene  prijave tih poslodavaca. Kada je u pitanju visoka kvalifikacija to su inženjeri elektronike, mašinstva, doktori, svi oni koji imaju specifična znanja i veštine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare