#NisamPrijavila i van Srbije

BEOGRAD

Pod haštagom #NisamPrijavila na društvenoj mreži Tviter u prethodna dva dana pojavilo se više od 15.000 tvitova u kojima su žene podelile lične priče o različitim oblicima nasilja i uznemiravanja koje nisu prijavile nadležnim državnim institucijama, javlja danas portal Danas.

Povod je bila ispovest članice Pokreta slobodnih građana Nine Stojaković koja je iznela priču svoje sestre, koja je pokušala da prijavi nasilnika, ali je u policiji naišla na potpuno nerazumevanje i ostala je nezaštićena.

Stojaković se odlučila da na taj način pozove nadležne da reaguju, a umesto toga, kako je sama kasnije napisala na tviteru, policajci su zvali njenu sestru i zamerili joj što je predočila priču u javnost.

Nakon što se na društvenim mrežama, pa i u medijima, pronela vest o tome, druge žene su samoinicijativno krenule da dele slične priče i situacije u kojima su nailazile na nerazumevanje nadležnih i okoline.

Žene su kroz objave pod haštagom #NisamPrijavila pisale o različitim stvarima – uglavnom strahovima i razmišljanjima zbog kojih nisu prijavile nasilje onda kada im se desilo.

Najčešće objašnjenje zašto se nisu odlučile na to je strah od osude okoline, strah da im niko neće verovati, ali i strah da će, ukoliko podele svoju traumu sa najbližima – očevima, braćom, oni poželeti da preuzmu pravdu u svoje ruke.

Osim toga, kao jedan od čestih razloga za neprijavljivanje nasilja navodi se i da nisu bile sigurne da li ono što im se desilo spada pod definiciju nasilja, jer nije bilo u onom najstrašnijem obliku – fizičkom.

Novinarka BBC Anđela Milivojević napravila je bazu podataka svih tvitova, ističući da je važno da se njihove priče ispričaju.

Među tih 15.000 tvitova sa haštagom #NisamPrijavila nisu sve slučajevi ličnih iskustava sa nasiljem, već ima i onih koji su koristili taj slogan da iskažu podršku, da rašire priču o incijativi i ukažu na ozbiljan društveni problem.

Ispovesti pod parolom „NisamPrijavila privukle su pažnju javnosti i van Srbije, pa osim što su se u ispovestima pridružile i žene čitavog Balkana, o tom pokretu su se interesovali i šire od toga.

Podršku pokreta pružile su i glumice Bojana Maljević i Danijela Štajnfeld.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare