Novosti: Porodilje u Srbiji ne mogu obnoviti dozvoljeni minus niti uzeti kredit

BEOGRAD

(FoNet)

Zbog niza propusta u Zakonu o finansijskoj podršci porodicama sa decom, porodilje u Srbiji nisu u mogućnosti da tokom na porodiljskog bolovanja da obnove dozvoljeni minus ili da uzmu kredit u banci, iako ispunjavaju sve uslove, pišu “Večernje novosti”.

Trudnicama novac na ime naknade uplaćuje Republički fond za zdravstveno osiguranje, a problem nastaje nakon porođaja.

Brigu o primanjima porodilja tada preuzima Ministarstvo za rad, ali ono ne izdaje potvrdu o tim primanjima.

Tako žena na porodiljskom bolovanju ne može da obnovi dozvoljeni minus ili da uzme kredit u banci, jer ne može da pribavi dokaz da je u poslednja tri meseca imala primanja.

Koordinatorka portala “Bebac” Jasmina Mihnjak objašnjava da taj problem postoji već dve godine, od kada je Zakon donet.

“Državu to ne zanima, njima je važno da se novac isplaćuje, a da li mame mogu da ostvare druga prava, potpuno im je nebitno. Firma ne može da izda papir o poslednje tri uplate koji banka traži kao uslov za kredit ili dozvoljeni minus, jer oni novac nisu ni dali. Propust moraju da reše banka i Ministarstvo za rad”, kaže Mihnjak za “Večernje novosti”.

U Narodnoj banci Srbije ističu da propisi kojima je uređeno upravljanje kreditnim rizikom banke, ali ni drugi podzakonski akti NBS ne predstavljaju prepreku za uvažavanje primanja koja se ostvaruju po osnovu porodiljskog odsustva u kontekstu ocene kreditne sposobnosti.

Kako su objasnili u NBS, banka može da koristi podatke o primanju iz svoje evidencije i evidencije druge banke, kako po osnovu zarade, tako i po osnovu naknade zarade, bez obzira na to ko je uplatilac.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare