Novinari u Nišu protestuju, traže novi konkurs

NIŠ
(NUNS)
Novinarska i medijska udruženja u Nišu protestovala su danas tražeći poništavanje lokalnog konkursa za sufinansiranje medija kao i smanjenje iznosa koji grad izdvaja za te namene.

na protestu je upozoreno i da najviše novca dobijaju oni mediji  koji izveštavaju u korist vlasti.

Neka medijska i novinarska udruženja smatraju da je 95 miliona iz budžeta grada za informisanje previše i traže da se taj iznos skoro pet puta umanji, odnosno vrati na nivo od pre dve godine.

“To je ogromna para koja tri puta prevazilazi vrednost ukupnog novca od reklama i kada jednom mediju dve trećine prihoda čini novac koji daje gradska vlast, u svakom trenutku taj urednik ili direktor znaju ko njih finansira i od koga zavise i onda oni vise nisu nezavisni“, rekao je novinar i urednik portala Južne vesti Predrag Blagojević.

“Novcem građana finansira se uzak interes pojedinih medija koji predstavljaju produženu ruku vlasti“, kaže predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.

I monitoring LAF-a i Biroa za društvena istraživanja pokazuje da su niški mediji sa najvećom podrškom izveštavali u korist vlasti.

“Za njih se više ne može govoriti da su mediji za informisanje građana nego klasični primeri partijskih sredstava gde imate glavne funkcionere i vladajuću stranku koja je dominantna“, rekao je Zoran Gavrilović.

Za prvog čoveka Niša niti iznos, niti raspodela nisu sporni. Sve je, kaže, po zakonu.

“Televizije koje su dobile na tenderu koji nikada nije ni od koga uspeo da bude osporen, ako je neko gledao gde je urađeno transparentno, u čemu je problem? Hoćemo li svaki put nešto što je urađeno po zakonu i zato što nam ne odgovara nazvati lopovlukom?“, naveo je gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

Konkursna komisija dva puta je odbila zahtev niškog LAF-a da raspodelu novca nadgleda njihov predstavnik, iako je to predviđeno kLokalnim antikorupcijskim planom koji je usvojila niška Skupština. Uz LAF, novinarska, medijska i nevladina udruženja traže raspuštanje komisije

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare