Novi talasi zaraze novim sojevima, u Srbiji četiri puta više zaraženih

BEOGRAD

Nove varijante omikron soja korona virusa, koje se šire mnogo brže nego prethodni sojevi, izazivaju novi talas infekcija širom sveta, dok su proizvođači vakcina u trci s evolucijom virusa kako bi proizveli modifikovane vakcine koje pružaju zaštitu od njegovih najnovijih oblika, prenosi Radio Slobodna Evropa pisanje svetskih medija. Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Fabio Skano rekao je da je porast broja zaraženih koronavirusom zabeležen u 110 zemalja, a da ih je na kraju juna bilo 20 odsto više nego u maju, dok je u Srbiji broj otkrivenih slučajeva porastao četiri puta od sredine juna.

Skano je za RTS naglasio da ti podaci govore da se pandemija promenila, ali da nije završena, i da to što nove varijante koronavirusa izazivaju blaže simptome „ne znači da je to dobro“.

„Sada je važno da nastavimo sa testiranjem građana, da zaštitimo starije građane, da nastavimo sa imunizacijom i da primenjujemo mere zaštite“, izjavio je Skano.

Istakao je da SZO očekuje da će doći do porasta broja slučajeva i da se od jeseni mora nastaviti sa imunizacijom. „Prioritet tokom leta treba da budu stariji, zdravstveni radnici i osetljiva populacija, da dobiju buster doze“, rekao je Skano.

Stano je sugerisao da je važno saslušati i one koji imaju rezerve prema vakcinaciji, kako bi im seobjasnila situacija i povećao obuhvat vakcinisanih, a pogotovo u opštinama u Srbiji gde je manji deo populacije primio vakcine.

Zarazu ubrzavaju dve nove podvarijante omikrona

Najnovije podvarijante omikron soja koronavirusa koje izazivaju zabrinutost stručnjaka blisko su povezane sa sojem omikron koji je pokrenuo rast broja zaraženih prošle zime, prenosi Radio Slobodna Evropa. Podvarijante BA.4 i BA.5 su prvo zabeležene u Južnoj Africi početkom godine i sada izgleda da se šire mnogo brže od drugih varijanti korona virusa, ukazuje britanski javni servis, dodajući da postoje u većini evropskih zemalja i da će verovatno uskoro prestići druge vrste korona virusa. To se već desilo u Portugalu, gde je dominantan BA.5.

U SAD zvaničnici kažu da primećuju da je sve veći broj infekcija izazvan tim novim podvarijantama. Zaraze korona virusom u Velikoj Britaniji su takođe u porastu, podstaknute podvarijantama BA.4 i BA.5, a rast broja zaraženih prijavila je i Australija.

Mada se smatra da BA.4 i BA.5 nisu smrtonosniji od drugih sojeva korona virusa, te podvarijante se lakše šire, delom zbog toga što imunitet može da opadne, delom zbog mutacija kroz koje je virus prošao, ali i zato što su mnoge zemlje ukinule svoja ograničenja za kovid-19 pa su ljudi više u kontaktu, što virusu daje više šansi za širenje.

Najnovije varijante su majstori u zaobilaženju imuniteta, što znači da prethodne zaraze i vakcine verovatno neće pružiti mnogo zaštite od infekcija, ukazuje Gardijan, navodeći da su BA.4 i BA.5 zarazniji od prethodnih sojeva i podvarijanti korona virusa, zbog čega se očekuje dalji rast broja zaraza.

Omikron soj je počeo s tri podvarijante, koje su se sve pojavile krajem novembra 2021. u Južnoj Africi, BA.1, BA.2 i BA.3. Iako su te tri podvarijante dovoljno genetski različite da bi mogle imati svoja grčka imena, iz nekog razloga se to nije dogodilo i SZO ih je označila kao podvarijante omikron soja.

BA.4 je prvi put otkriven u januaru 2022. u Južnoj Africi, dok je BA.5 otkriven u februaru 2022. godine, takođe u toj zemlji.

Podaci iz Južne Afrike i Velike Britanije sugerišu da talas zaraza BA.4 i BA.5 nije doveo do većeg porasta teških oboljevanja i smrtnih slučajeva, što je verovatno posledica visoke stope imuniteta od prethodnih infekcija, dok je u nekim zemljama i visoka stopa imuniteta preko vakcina mogla imati sličan zaštitni efekat.

Vakcine kaskaju za mutacijama

Svaka nova podvarijanta omikron soja lakše izbegava imunitet od vakcinacije, navodi Gardijan. Sadašnje vakcine, zasnovane na soju koji se prvi put pojavio u kineskom gradu Vuhanu, i dalje pružaju određenu zaštitu od ozbiljnijih oboljevanja i smrti usled zaraza podvarijantama BA.4 i BA.5, ali je malo verovatno da će pružiti veću zaštitu od infekcije ili simptomatske bolesti, ako uopšte pruže ikakvu.

Američka vlada je odobrila nove vakcine za odbranu od najnovijih varijanti omikron soja, ali one neće stići pre jeseni, pri čemu je broj zaraženih već u porastu, piše Njujork tajms.

Dok BA.4 i BA.5 izazivaju novi talas zaraza u SAD, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Portugalu, Belgiji, Izraelu i drugim zemljama, mnogi naučnici kažu da je prilagođavanje vakcina novim podvarijantama svakim danom sve urgentnije, ističe list, ukazujući da je broj smrtnih ishoda od kovida-19 u SAD ponovo u porastu, pošto je mesecima bio na najnižim nivoima od početka pandemije.

Mnogi naučnici veruju da će prilagođavanje buster doza biti od ključnog značaja i dodaju da je držanje koraka s virusom koji tako brzo mutira možda nemoguće, ali da je daleko bolje zaostajati nekoliko meseci nego nekoliko godina.

Sada je pitanje da li će te modifikovane buster doze stići na vreme, podvlači Njujork tajms i ukazuje da je američka Uprava za hranu i lekove (FDA), u pokušaju da parira najnovijim oblicima virusa, tražila od proizvođača vakcina da nove injekcije prilagode podvarijantama BA.4 i BA.5, a ne originalnoj verziji omikron soja od prošle zime.

Virolozi su rekli da bi podvarijanta vakcina stvorila ne samo najjaču imunološku odbranu od trenutnih verzija virusa, već i neku vrstu širokog odgovora antitela koji će pomoći u zaštiti od novih oblika virusa koji mogu da se pojave u narednim mesecima.

Međutim, ističe Njujork tajms, fokusiranje jesenje kampanje vakcinisanja na poslednjem stadijumu evolucije virusa može da ima svoju cenu. Kompanije Fajzer i Moderna navele su da vakcine prilagođene podvarijantama BA.4 i BA.5 ne mogu da isporuče pre oktobra, dok stručnjaci upozoravaju da bi taj proces mogao biti dodatno usporen. S druge strane, vakcina namenjena originalnoj verziji omikrona je bliža, počeli su da je prave i Moderna i Fajzer, a isporuke su moguće već tokom leta.

Izvor: N1

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare