Školarina na fakultetima niškog Univerziteta od 45 do 120 000 dinara

NIŠ-LESKOVAC-VRANJE

Školarine na fakultetima Univerziteta u Nišu već godinama nisu menjene  i kreču se od 45.000 do 120.000 dinara, kaže prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu, profesor dr Vlastimir Nikolić. I pored toga, imajući u vidu da se radi o jugu Srbije gde su plate daleko ispod republičkog proseka, oprodice studenata koji nisu uspeli da ostvare potreban broj bodova za budžetske studije, izdvojiće značajnu sumu za školovanje svoje dece. Olakšavajuća okolnost za samofinansirajuće studente je u tome što na skoro svim fakultetima školarina može da se plati u više rata tokom cele akademske godine.

                          Najniža  školarina je  na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu i iznosi 45.000 dinara dok će samofinansirajući studenti  koji upišu itegrisane studije stomatologije i farmacije na Medicinskom fakultetu ili pak Fakultet umetnosti studije platiti 120.000 dinara.

                          “Cene školarine  nisu menjane već nekoliko godina, a  kreću se u rasponu od 45.000 na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu i Mašinskom fakultetu na smeru mašinsko inženjerstvo. Školarina na Medicinskom fakultetu na integrisane akademske studije medicine je 100.000, a na integrisane akademske studije stomatologije i farmacije 120.000 dinara. Tolika je školarina in a Fakultetu umetnosti. Kod ovih fakulteta mora da se ima u vidu činjenica da ti  studijski programi zahtevaju mnogo materijala koji se koriste u nastavi i na vežbama koje ne može da pokrije ni ova cena ali se fakulteti snalaze kako znaju i umeju”, kazao je profesor dr Vlastimir Nikolić.

                      Skoro svi fakulteti  izlaze samofinansirajućim studentima u susret i na taj način što im omogućavaju da školarinu isplate u više mesečnih rata i to od  6 do 10 rata, kaže Nikolić.

                     Na  nekim fakultetima je školarina različita i zavisi od studijskog programa.Tako na Mašinskom fakultetu školarina je 45 ili 60.000 dinara u zavisnosti za koji studijski program su se kandidati opredelili. Slično je i na  Građevinsko-arhitektonksom fakultetu gde se školarina kreće od 70.000 na studijskom programu za građevinarstvo do 90.000 dinara na integrisanim akademskim studijama arhitekture.

                   Pedagoški fakultet u Vranju i ove godine studije samofinansirajućim studentima naplaćuje 60.000 dinara. Samofinansirajući studenti će svoje studiranje na Fakultetu zaštite na radu plaćati 72.000 dinara, a na PMF-u 75.000 dinara, dok će studenti Filozofskog fakulteta  školarinu platiti 78.000. Studije na Poljoprivrednom fakultetu u Kruđevcu koštaju godišnje  75.000 dinara.

                        Brucoši Pravnog fakulteta koji sami pokrivaju troškove studiranja na godišnjem nivou izdvojiće 86.000 dinara, dok je cena školarine na Elektronskom fakultetu 89.000 dinara a na  Ekonomskom fakultetu 90.000 dinara.

                        Studenti Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja godinu platiti 100.000 dinara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare