Novi smer u vlasotinačkoj Tehničkoj školi

VLASOTINCE

Predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović direktor , Tehničke škole, nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ i pet partnerskih kompanija (Gruner, Elrad, ELrad WS, IGM Mladost i SLR Vitko) potpsiali su danas sporazum o otvranju smera industrijki menadžer u Rehničkoj školi.
Danas je rečeno da je cilj saradnje da se privredi obezbede adekvatni kadrovi, a da mladi judi brže dođu do posla.
Svršeni osnovci moći će praktično već u junu da upišu novi smer .
“Na ovaj način smo uključili privatni sektor, koji posluje na području naše opštine, u sistem srednjeg stručnog obrazovanja i ja ću, sa pozicije na kojoj se nalazim, ali i kao prosvetni radnik po struci, učiniti sve da takva saradnja i ubuduće bude na visokom nivou “, rekao je predsednik vlasotinačke opštine Zoran Todorović.

Program za profil industrijski mehaničar osmišljen je po ugledu na nemački obrazovni sistem i realizuje se po kooperativnom modelu koji podrazumeva povećani obim praktične nastave i čvrstu saradnju škole i kompanija. U drugoj godini učenici će provoditi dva radna dana nedeljno, a u trećoj, završnoj godini, tri dana nedeljno na praktičnoj nastavi u kompanijama koje sarađuju sa školom.

“Mi moramo da idemo u korak s privredom. Pre dve godine smo pokrenuli smer elektrotehničar elektronike, a sada će zaživeti obrazovni profil trećeg, stepena indutrijski mehaničar. Dogovaraćemo se sa privredom i ubuduće o njihovim potrebama”, rekao je direktor Tehničke škole u Vlasotincu Milivoje Đorđević.

“ Od 2013. sprovodimo projekat za reforme stručnog obrazovanja u oblasti zanatsko-tehničkih profila. Najvažniji naši partneri su ovde, na lokalnom nivou. Kooperativno obrazovanje je obrazovanje u kom se uči i u školi i u fabrici. U Vlasotincu imamo pet vrlo angažovanih kompanija i Vlasotince zaista može biti uzor svima u Srbiji- rekla je vođa GIZ-ovog projektnog tima An Katrin Henšel.

“Mi ovde postojimo od 2014.godine i od tada pokušavamo da iniciramo promene u obrazovnom sistemu, sagledavajući potrebe industrije. Kadrovi su jedan od najvažnijih faktora rasta i razvoja kompanije i zbog toga podržavamo ovakve forme obrazovanja ,” rekao je direktor Elrada Čedomir Božilović.

“Stručan kadar je najveće bogatstvo svake kompanije. Ovo je početak podsticaja zapošljavanja. Mi želimo da deca koja se ovde rode, da ovde i ostanu”, rekao je direktor Grunera Vladica Stanković.

Ovaj projekat javno-privatnog partnerstva vredan je 97.750 evra.
GIZ učestvuje sa 33.500 evra, opština Vlasotince sa 26.300 evra, a pet kompanija zajedno sa 37.950 evra.

Vlasotince sporazum 3

Vlasotince sporazum 2

Vlasotince sporazum 1

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare