NOVI SCADA SISTEM DALJINSKOG UPRAVLJANJA U SURDULICI

SURDULICA

 

U trafostanici 110/35/10 kV „Belo Polje“ u pogonu „Surdulica“, montiran je i pušten u rad SCADA sistem daljinskog upravljanja, koji će omogućiti pouzdaniju isporuku električne energije i smanjenje troškova održavanja. Vrednost te investicije ogranka ED „Leskovac“ u okviru „EPS Distribucije“ iznosi četiri miliona dinara.

” Ovim ulaganjem potpuno je uspostavljeno daljinsko upravljanje u pet trafostanica naponskog nivoa 35 kV na teritoriji pogona „Surdulica“. Reč je o TS „Belo Polje“, TS „Surdulica 1“, TS „Vlasina Promaja“, TS „Crna Trava“ i TS „Sastav Reke“, rekao je Dušan Anđelković, direktor ogranka ED „Leskovac“.

Uz pomoć najsavremenijeg sistema upravljanja skratiće se prekidi u napajanju i povećaće se kvalitet isporučene električne energije.

Igor Kostić, rukovodilac pogona „Surdulica“ objasnio je da je ovo značajan dan za distributere i da tek slede koristi i rezultati ove modernizacije.

” Na ovaj način biće manji gubici aktivne energije i snage, lakše otklanjanje kvarova u srednje naponskoj mreži i biće produžen radni vek opreme. Ponosan sam na rezultate zaposlenih u pogonu „Surdulica“ i očekujem još bolje u narednom periodu”,  rekao je Kostić.

Elektrodistribucija „Surdulica“ pokrenula je i obimne radove na izradi posebnog voda 10 kV od TS 110/35/10 kV „Belo Polje“, do prigradskih naselja Drum i Kijevac, rekonstrukciji mreže prema Bacijavcu, kao i na sanaciji posebnog izvoda kojim će se napajati Zagužanje i objekat „Vlaški Dol“.

Nakon završetka ovih radova kupci električne energije u tim naseljima imaće isti kvalitet snabdevanja električnom energijom kao u Surdulici.

Pogon „Surdulica“ obuhvata veliku i prilično nepristupačnu teritoriju površine 941 kvadratni kilometar, u okviru koje se električnom energijom napaja više od 12.000 kupaca. Ukupna dužina niskonaponske mreže je 766 kilometara, sa 3.700 dalekovodnih i više od 15.000 niskonaponskih stubova.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
stojan veljkovic
stojan veljkovic
7 godine pre

opstina Crna Trava selo Brod mahala Deceve …pozdravljamo vas poduhvat koje vredan svake paznje
ali nas muci problem nisko naponske mreze koji je u uzasnom stanju…godinama se obracamo svim nadleznim organima ali bez ikakvog odgovora…imamo mi strpljenja znamo kakve su vase finansiske situacije ali urgentna je jedna bandera na koju su vezane cetiri kuce i koja se godinama krivi ali ovih dana se opasno nakrivila i predstavlja veliku opasnost…molimo za pomoc…pozdrav