Novi obrazovni profili u Gimnaziji i Medicinskoj školi

LESKOVAC

Od naredne školske godine, Medicinska škola I Gimnazija, obrazovaće učenike na tri nova obrazovna profila: laboratorijski tehničar I zdravstveni negovatelj, odnosno informatika I računarstvo za posebno nadarene djake.

Medicinska škola I leskovačka Gimnazija važe za jedne od najatraktivnijih, a visok procenat, uglavnom odličnih djaka I vukovaca, nakon završetka uspešno nastavlja dalje školovanje.

I u jednoj I u drugoj na snazi su strogi kriterijumi ocenjivanja, ali je Medicinsku teže upisati, jer je svršenim osnovcima uglavnom potreban maksimalan broj poena.

 Osluškujući potrebe tržišta, ova srednjoškolska ustanova, koja učenicima pruža odličnu osnovu za fakultete, svoj program prilagodila je realnim potrebama za medicinskim kadrovima IV, a po prvi put I trećeg stepena. Tako će od naredne školske godine obrazovati laboratorijske tehničare I zdravstvene negovatelje.

Ovo je, prema rečima direktorke Marije Savić I ustupak onim osnovcima koji bi da upišu Medicinsku školu I bave se humanim zanimanjem, a nemaju maksimalan broj bodova iz prethodnog školovanja I sa prijemnog ispita.

U Jablaničkom okrugu na posao inače  čeka 340 medicinskih sestara i tehničara, a godišnje, preko nemačkog projekta “Tripl vin” koji se realizuje u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, iz Leskovca u Nemačku odlazi dvadesetak zdravstvenih radnika. Negovatelji su veoma traženi i u Srbiji.

Nasušna potreba za IT stručnjacima, opredelila je Ministarstvo  prosvete da u srednjim školama inicira otvaranje specijalizovanih odeljenja za informatiku I računarstvo. Leskovačka Gimnazija je jedna od njih, a novi obrazovni profil namenjen je učenicima nadarenim za ovu oblast.

Osim standardnih predmeta kao što su matematika, fizika, likovno i muzičko, dvadesetak gimanzijalaca sa ovog smera imaće i usko specijalizovane predmete, kao što su računarski sistemi, baze podataka, veb programiranje i slično.

Prijemni ispit za ovaj smer na održava se  sutra, a  polaže se po posebnom programu.

Inače, zahtev za uvodjenjem ovog profila u svoj obrazovni program Ministarstvu su uputile 52 državne I 6 privatnih gimnazija.

Specijalizovana odeljenja za učenike posebno nadarene za informatiku I računarstvo, već postoje u 8 škola u Srbiji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare