Nove šanse za zapošljavanje

NIŠ

Predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje filijale Niš prezentovali su danas programe i mere aktivne politike zapošljavanja za 2017. godinu.

Ova služba raspisala je 7. februara 11 javnih poziva koji su namenjeni i nezaposlenim licima i poslodavcima. Ti pozivi podrazumevaju dodelu subvencija poslodavcima za zapošljavanje lica iz kategorije onih koji se teže zapošljavaju na novootvorenim radnim mestima. Osim toga one su namenjene i podsticanju samozapošljavanja, kao i za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i pripadnika nacionalnih manjina.

“U prošloj godini volumen aktivnih finansijskih mera Filijale Niš bio je 244 miliona, od toga je tridesetak miliona izdvojila lokalna samouprava.  Očekujemo  raspisivanje javnih poziva koji će se finansirati preko IP projekta, koji smo potpisali sa Evropskom unujom. Ne znamo koliko će ukupno biti sredstava, prošle godine bilo je oko 250 miliona. Najveće interesovanje bilo je za nova zapošljavanja, i ove godine očekujemo interesovanje poslodovaca iz kategorije teže zapošljivih lica. ” – rekao je Boban Matić, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Filijale Niš.

U Nišu ima oko 30 hiljada nezaposlenih lica a na teritoriji koji pokriva Filijala, a to je sedam lokalnih samouprava, oko 45 hiljada. Prošle godine je realizacijom ovih programa posao našlo 1.800 Nišlija. A ove godine se očekuje da taj broj bude premašen. Najveće interesovanje poslodavaca je za programe koji podstiču zapošljavanje osoba sa invaliditetom, javne radove, samozapošljavanje, kao i za programe stručne prakse. Prošle godine planirano da 200 ljudi bude uključeno u program stručne prakse a taj broj je premašen za 150.

Prema podacima NSZ najviše je nezaposlenih ekonomista, pravnika i lekara. Ipak, najveći deo, oko 60 odsto, čine osobe sa trećim i četvrtim stepenom stručne spreme i to je pretežno mašinaca, elektronaca, gimanazijalaca, ekonomskih tehničare, prodavaca.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare