NOVA STRANKA O ISKLJUČENIMA VODE I KOALICIJAMA

Predsednik Gradskog odbora Nove stranke Bratislav Stamenković rekao je danas da je voda osnovno ljudsko pravo i da Vodovod zloupotrebljava monopolistički položaj i mimo zakona i uglavnom mimo validne sudske odluke prisilno isključuje građane sa vodovodne mreže.
Ovakav odnos prema građanima koji su plaćali samodoprinos za izgradnju vodosistema Barje i vodovodne mreže u gradu je više nego poražavajući, rekao je on.
„Naravno da se dugovanja moraju redovno izmirivati, ali šta raditi u slučaju kada je neko socijalni slučaj i ne može da plati? Da li treba i da ga ubijemo? Država mora da napravi socijalne karte i onda na osnovu toga može socijalno i ekonomski ugroženim grupama da se voda naplaćuje, na primer, 50 % jeftinije… Ovako, isključenjem i onemogućavanjem građana da održavaju i osnovne higijenske navike rizikujemo i narušavanje zdravlja i pojavu zaraza. Podsećamo da su čak i za vreme Turske imperije postojale javne česme, čega danas nema, osim par fontana koje ionako nisu namenjene za tu svrhu“ dodao je Stamenković i rekao da bi se, ako bi njemu bila isključena voda, bespravno priključio na vodovod.
„Da se razumemo, ja svoja dugovanja redovno izmirujem. Ne savetujem nikom da to radi, nego samo kažem šta bih ja uradio. U Hrvatskoj postoji čitav pokret koji se bavi time da ljudima kojima su na taj način isekli vodu dolaze sa svojom ekipom i priključuju ih na divlje, jer smatraju da su im time ugrožena osnovna ljudska prava na život i zdravlje. Možda će i ovde biti pokrenut jedan takav vid protesta i otpora prema monopolskim javnim institucijama i preduzećima.“
Stamenković je rekao da Nova stranka još uvek nije potpisala nikakav sporazum sa nijednom strankom. Dogovori i pregovori se i dalje vrše, ali još uvek ništa nije konačno dogovoreno, rekao je on.
„Što se tiče zajedničkog kandidata za mesto gradonačelnika, svi mi imamo neki svoj predlog. Nije problem da Nova stranka podrži nekog ko nije naš član, ali to, ponavljam, mora biti stvar zajedničkog dogovora koji još uvek nije postignut.“
Potpredsednik Zoran Janković izneo je rezultate anonimne ankete koju je Nova stranka uradila na 200 ispitanika na teritoriji Leskovca sa namerom da se ispita kako građani vide određene probleme u gradu.
Čak 92% ispitanih na prvo mesto problema stavlja zapošljavanje, 42% na drugo mesto stavlja izgradnju kanalizacije i vodovoda u selima i naseljima gde toga nema, a kao gorući problem gotovo svaki drugi građanin smatra i održavanje komunalne higijene. Popunjavanje udarnih rupa i održavanje ulica građani su gotovo uvek stavljali na treće mesto problema. Samo 6,5 % anketiranih je izgradnju centralnog gradskog trga videlo kao prioritet za grad. 96% nije zadovoljno sadašnjom vlašću, a 79% njih će izaći da glasa na narednim lokalnim izborima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare